Belföldi hírek

2007. november 9., péntek, Belföld
Olteanu második levelét is megírta

Bogdan Olteanu, a képviselőház liberális elnöke tegnap újabb nyílt levelet küldött az államfőnek, amelyben felhívja Traian Băsescu figyelmét a parlament által a kormány felelősségvállalása nyomán elfogadott, az egyéni választókerületes szavazás bevezetését célzó törvény kihirdetésének fontosságára.

Olteanu azzal indokolja eljárását, hogy a civil társadalom nagy érdeklődéssel várja a törvény megjelenését, és azt üzeni az államfőnek, bár kijelentette, nem hirdeti ki a törvénytervezetet, hogy megtartsa az érdeklődést az általa kiírt referendum iránt, nagyon erős indokok szólnak a kérdés újragondolása mellett.

A közlekedést fejlesztik

A román és a magyar kormány jövő szerdán Nagyszebenben aláír egy közös nyilatkozatot egy nagy sebességű, Budapest—Bukarest—Konstanca vasútvonal megépítésére — nyilatkozta Cseke Attila, a kormányfőtitkárság államtitkára. A közös kormányülésen várhatóan bejelentik a munkaerőpiac ,,tágabb" megnyitását a romániai dolgozók előtt. A romániai személyek jelenleg csak 254 szakmát számláló négy munkaterületen alkalmazhatók engedély nélkül. A két kormány képviselői ugyanakkor aláírják Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását támogató dokumentumot, illetve együttműködési szerződéseket a jog, az állami segély, távközlés és oktatás területén, ugyanakkor további infrastrukturális fejlesztésekről döntenek — jelentette be az előkészítést végző államtitkár.

Régiók nagyobb hatáskörrel

Borbély László fejlesztési miniszter szerint Romániának 2009 és 2013 között kötelessége elemezni és közigazgatási hatáskört adni bizonyos régióknak, az erről folyó vitát nem szabad átpolitizálni. Borbély kifejtette, Románia az operatív programok tekintetében jól áll, a hétből öt programot már júliusban jóváhagytak, a jövő héten további két programot fogad el az Európai Bizottság.

Olaszországból Spanyolországba

Több ezer román állampolgárságú bevándorló kíván Olaszországból Spanyolországba emigrálni — adja hírül több spanyolországi román szervezet. Az emigránsok a megszigorított olasz kitoloncolási rendelet miatt költöznének át Spanyolországba, és többségük büntetett előéletű — állítják a román szervezetek. Egy spanyol lap szerint az országban élő emigránsok mintegy nyolc százaléka roma származású, és többségük Madrid és Castellon környékén telepedett le.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2614
szavazógép
2007-11-09: Belföld - x:

Hírsaláta

MEGFIZET PLEŞIŢĂ ÉS EMBEREI? A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló Intézet bűnvádi feljelentést tett a bukaresti főügyészségen, melyben terrorizmussal vádolja Nicolae Pleşiţăt, a szekuritáté nyugalmazott tábornokát, valamint az egykori Német Szövetségi Köztársaság romániai nagykövetségének öt volt diplomatáját, Dan Mihocot, Constantin Ciobanut, Ion Constantint, Ioan Luput és Ion Grecut.
2007-11-09: Közélet - Simó Erzsébet:

Külföldi hírek

Grúziában előrehozott elnökválasztás lesz
Grúziában 2008. január 5-re hozzák előre az elnökválasztást, s vele egy időben népszavazás dönt majd a parlamenti választások időpontjáról — jelentette be Mihail Szaakasvili grúz elnök a kihirdetett rendkívüli állapot idején egyedül műsort adó közszolgálati televízióban.