Napóleon kalapács alatt

2007. június 13., szerda, Magazin

Franciaországban 4,8 millió euróért, vagyis több mint 15,6 millió lejért árverezték el Napóleon császár kardját, amelyet a legenda szerint a marengói csatában viselt.

Az árverés ellenére a kard nem hagyhatja el Franciaországot. Az árverésnek a nemzetközi sajtó nagy figyelmet szentelt, a Der Spiegel című német hetilap online összefoglalója szerint Napóleon kezében ezzel a szablyával fordította meg a már vesztésre álló csatát, és vezette katonáit 1800 júniusában Észak-Itáliában győzelemre. A 97 centiméter hosszú fegyver kék pengéje egyesek szerint damaszkuszi acél, mások viszont úgy vélik, hogy a németországi Solingenből származik, és Nicolas Noel Boutet tervei szerint készült egy versailles-i manufaktúrában. A kard markolata elefántcsont, a gazdagon díszített penge pedig A Nagy Napóleon szablyája a marengói csata idején feliratot viseli. Szakértők szerint a kard egyszerre történelmi ereklye és csodaszép műremek. Az árverés Párizs mellett, Fontainebleau-ban zajlott. A kardot még 1978-ban nemzeti kultúrkinccsé nyilvá­ní­tották, ezért Franciaország terü­letéről nem lehet kivinni.

Császárrá koronázása után egy évvel Napóleon testvérének, a későbbi vesztfáliai királynak ajándékozta. Az ereklye eddig nyolc Napóleon-leszármazott közös tulajdona volt. Történészek szerint a most elárverezett kard azért is legendás, mert ez a csata erősítette meg Napóleon hírét mint legyőzhetetlen hadvezérét. A marengói csata idején Napóleon még első konzul volt, öt év múlva koronázták császárrá — írja a Spiegel Online.

Londonban jelentős személyiségek rövidesen kalapács alá kerülő kéziratainak egyik legjelentősebb gyűjteménye Bonaparte Napóleon -írásokat is tartalmaz. Olyan történelmi nagyságok írásairól van szó, mint Winston Churchilll, Mahatma Gandhi, Albert Einstein, Alexander von Humboldt, I. Erzsébet angol királynő és Nagy Péter orosz cár — közölte a Christie’s aukciósház. A július 3-i árverés legbecsesebb darabjai közé tartozik Bonaparte Napóleon (1769—1821) egyik levele, amelyet későbbi feleségének és császárnénak, Josephine de Beauharnais-nak küldött. ,,Három csókot küldök Neked. Egyet a szívedre, egyet a szádra és egyet a szemeidre" — írta szerelmesének. Az aukciósház közlése szerint a kérdéses levél egyike a Napóleontól fennmaradt ama három levélnek, amelyeket esküvőjük előtt Josephine-nek írt azért, hogy egy heves veszekedés után kibékítse az asszonyt. A Christie’s arra számít, hogy az árverésre kerülő 570 kézírásos dokumentum, amelyet az osztrák származású bankár, Albin Schram 1970 óta gyűjtött össze, kétmillió font bevételt hoz.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-06-12: Közélet - x:

Hogy működik az egyéni körzetes szavazás? (Új választási rendszer — a Pro Democraţia tervezete)

A Pro Democraţia Szövetség által kidolgozott, a sokat vitatott egyéni körzetes rendszeren alapuló választási szabályzatot e héten juttatják el a szenátushoz, s remélhetőleg a legrövidebb időn belül el is fogadja a testület.
2007-06-13: Magazin - x:

Zajágyú és kánikulapuska

Múzeumba küldheti a vízágyút és a gumibotot a tömegoszlató fegyverek új generációja, és előfordulhat, hogy a következő G8-csúcstalálkozón már légörvénnyel, zajágyúval és hőpuskával szerelik le a tüntetőket a Der Spiegel német hetilap szerint.