Clooney Dárfúrnak gyűjt

2007. június 13., szerda, Magazin

A dárfúri menekülttábor javára gyűjt adományokat az Ocean’s Thirteen — A játszma folytatódik sztárcsapata George Clooney vezetésével. A májusi cannes-i bemutató után a múlt heti chicagói premieren is felhívták a figyelmet a szudáni polgárháború menekültjeinek tarthatatlan helyzetére.

Clooney a közelmúltban hozta létre a Not On Our Watch (Amire nem figyelünk) elnevezésű szervezetet, amely eddig több mint kilencmillió dollárt (mintegy 22 millió lejt) gyűjtött össze az adományozóktól május végi cannes-i bemutatkozása óta. Az összeget a későbbi donációkkal együtt a dárfúri kórházakra, oktatásra és a helyi vezetők emberjogi továbbképzésére akarják fordítani.

Clooney 2006 áprilisában kereste meg apjával, az író-aktivista Nick Clooney-val együtt az International Rescue Committee (IRC, Nemzetközi Megmentési Bizottság) szervezetet, hogy megtalálják a módját a közfigyelem Dárfúrra irányításának. A nyugat-szudáni tartományban szakértők szerint 2003 óta kétszázezer ember vesztette életét a harcokban, és közel kétmillióan menekültek el otthonaikból. ,,Tájékozottak és nagyon elkötelezettek a téma iránt. Kivételes lehetőségük van arra, hogy megkongassák a vészharangot, és sztárságukat, befolyásukat felhasználva ráirányítsák a figyelmet a szükséges helyekre" — szólt elismerőleg a kezdeményezésről az IRC szóvivője.

A kapcsolatfelvétel eredményeképpen Steven Soderbergh harmadik könnyed kaszinórablós kalandjának sztárjai a mozi promóciója kapcsán hírnevüket latba vetve indították el a gyűjtést, hogy segítsék az IRC dárfúri tevékenységét. Az impozáns névsorban Matt Damon, Ellen Barkin, Benie Mac, Don Cheadle és a producer, Jerry Weintarub is szerepel.

A chicagóin kívül Los Angelesben és Las Vegasban is sor kerül hasonló segélygyűjtő díszbemutatóra.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2007-06-13: Magazin - x:

Zajágyú és kánikulapuska

Múzeumba küldheti a vízágyút és a gumibotot a tömegoszlató fegyverek új generációja, és előfordulhat, hogy a következő G8-csúcstalálkozón már légörvénnyel, zajágyúval és hőpuskával szerelik le a tüntetőket a Der Spiegel német hetilap szerint.
2007-06-13: Riport - Sylvester Lajos:

Ostor nélkül (Rétyi határjáróban)

Rétyen dr. Ernyei és Rétyi Nagy Lajossal a Dobolykatetőn ― a Templomhegyen ― akadt dolgunk, s a messzire látszó, valószínű, a régi időkben Bitát és Eresztevényt is kiszolgáló műemlék templom tövében figyeltem fel, hogy az Isten házához vezető két vállas út közötti enyhén lejtő fennsíkon, kísérőm és kalauzom szerint az Erdős pusztán egyes lóval kapálják a pityókát.