Hírsaláta

2007. november 10., szombat, Belföld

KAMPÁNYMŰSORIDŐ-ELOSZTÓ BIZOTTSÁG. A szenátorok és a képviselők szerdán a parlament közös ülésén jóváhagyták a referendum kampányában a műsoridő-elosztó parlamenti bizottság összetételét.

A bizottságban tizenöt parlamenti képviselő, illetve az Országos Audiovizuális Tanács, a Román Televíziótársaság és a Román Rádiótársaság elnökei vesznek részt. A döntéseket a jelen levő tagok többségi szavazatával hozzák meg. (Népújság)

JOGOS SZIGOR. A kolozsvári helyi tanács úgy döntött, megtiltja a pártoknak, hogy a városban választási bannereket és reklámpannókat helyezzenek el — számolt be sajtótájékoztatóján Eckstein-Kovács Péter, aki nem tartja ésszerűnek a tiltást, mert a leggyakrabban használt kampánylehetőségtől fosztja meg a pártokat. (Transindex)

HA JÓ, MIÉRT BOTRÁNYOS? Hatalmas vitát és vádaskodást váltott ki egy nemrég hozott kormányrendelet, mely előírja, hogy minden utat polimerizált aszfalttal kell bevonni. A demokraták rettenetesen felháborodtak, mert szerintük ezt az anyagot egyetlen cég, a Dinu Patriciué gyártja, s a kabinet neki kívánt e rendelkezéssel megrendelést biztosítani. Közben kiderült, hogy Mangalián még van egy gyár, mely ezt a terméket előállítja, az útépítőknek nincs kifogásuk a polimerizált aszfalt ellen, mert az legalább négy-öt évvel meghosszabbítja az utak életét. (Cotidianul)

TÉVÉT NÉZÜNK ROGYÁSIG, DE NEM OLVASUNK. Az audiovizuális tanács felkérésére és a Phare anyagi támogatásával a CURS kétezer embert megkérdezve végzett felmérést a lakosság televíziózási, rádiózási és olvasási szokásairól. A tanulmányból kiderül: Románia felnőtt lakosságának 36 százaléka naponta több mint három órát tévézik, 46 százaléka naponta egy-három óra között. Rádiót a lakosság 63 százaléka hallgat (31 egyáltalán nem), 23 százaléka napi három órát, 24 százaléka egy-három óra között, 22 százaléka egy óránál kevesebbet. Eddig minden rendben is lenne, túl sokat tévézünk, de ez jobb családokban is megesik. Megdöbbentő ellenben, hogy a megkérdezettek 38 százaléka soha nem olvas újságot, 26 százaléka ritkábban, mint hetente, és 52 százalékuk soha nem vesz könyvet a kezébe. (www.cna.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2007-11-10: Közélet - Magyari Lajos:

Búcsú Csiha Kálmántól

Valami sorsszerű parancs teljesedik be rajtunk: nagy öregjeink úgy mennek el közülünk sorra, hogy nem érhetik meg nyolcvanadik életévüket, a küszöbére lépnek ugyan, de onnan búcsúmozdulattal fordulnak utólszor felénk: ,,vigyétek tovább hittel a mireánk kimért terheket..."
2007-11-10: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Tovább gyűrűzik a római bevándorlók ügye
Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap megerősítette, a kormány panaszt tesz az Európai Bizottságnál az olasz kormány által kiadott dekrétum kapcsán, ha kiderül, hogy létezik erre jogi alap.