Belföldi hírek

2007. november 10., szombat, Belföld
Tovább gyűrűzik a római bevándorlók ügye

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap megerősítette, a kormány panaszt tesz az Európai Bizottságnál az olasz kormány által kiadott dekrétum kapcsán, ha kiderül, hogy létezik erre jogi alap.

A kormányfő rámutatott, a külügyi, igazságügyi és a belügyi tárca szakemberei elemzik a dekrétumot az EB 2004/38-as direktívájában foglaltak alapján. Ha a szakemberek úgy javasolják, a kormány benyújtja a panaszt az EB-hez — jelentette be a kormányfő. v A külügyminiszter leváltását kérte Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnökhöz intézett levelében a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője, aki szerint a bukaresti diplomácia feje a romák deportálása mellett foglalt állást egyik korábbi nyilatkozatában. Adrian Cioroianu külügyminiszter az olasz—román diplomáciai konfliktust okozó bűnöző románokról kijelentette, hogy az egyiptomi sivatagban kellene egy darab földet vásárolni nekik, s odazsuppolni azokat, akik külföldön szégyent hoznak hazájukra.

Mailat haza vágyik

Az erőszakkal és gyilkossággal vádolt Nicolae Romulus Mailátot meglátogatta a római román konzul. A gyanúsítottat a Regina Coeli börtönben őrzik. Mailat elmondta, nem bántalmazták, ám kérte, hogy esetleges büntetését Romániában tölthesse le. Mailat egyébként eddig csak azt ismerte be, hogy ellopta az áldozat táskáját, amelyben 13 euró volt. A külügyi tárca szerint Mailat azért kéri hazaszállítását, mert fél az olasz elítéltektől, illetve közelebb akar lenni a családjához.

Bemutatják a levelet

Ha az Európai Bizottság hivatalosságai áldásukat adják rá, a kormány nyilvánosságra hozza a bizottságnak elküldött levelet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség által tett előrelépésekről — jelentette be a kormányfő. Călin Popescu Tăriceanu ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a védzáradékot nem léptetik életbe. Ez az Indagra mezőgazdasági gépeket, eszközöket és felszereléseket bemutató nemzetközi kiállításon hangzott el, ahol Dacian Cioloş mezőgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy jövő szerdán találkozik Mariann Fischer Boell mezőgazdasági biztossal. Az Európai Bizottság korábban figyelmeztette Romániát, hogy életbe léptetheti a csatlakozási szerződés védzáradékát a mezőgazdaságban tapasztalt hiányosságok miatt, így a termelők 110 millió eurós támogatástól esnek el. Tăriceanu szerint egyébként Romániának népszerűsítenie kell hagyományos mezőgazdasági termékeit az európai piacon, s a megélhetési mezőgazdaságról át kell állnia az intenzív termelésre és a biogazdálkodásra.

Gazdasági kilátások

A kormány gazdasági előrejelző bizottsága az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzését 4,5 százalékról 6 százalékra, a jövő évit 3,8 százalékról 4,5 százalékra változtatta. Szeptemberben a havi szintű fogyasztói árindex 1,08 százalék volt, ami idén eddig a legnagyobb ütem. Ezzel az éves szintű infláció 6,03 százalékra emelkedett, és meghaladta a jegybank idei évre vonatkozó 3—5 százalékos inflációs célsávját. A központi bank 2008-ra 2,8—4,8 százalék közötti inflációra számít.

Értéktelenedő lej

A jegybank által tegnap bejelentett és hétfőre érvényes árfolyam szerint a lej elérte az idei minimumot az euróhoz ké­pest. A hivatalos árfolyam szerint egy euróért 3,4112 lejt kell fizetni, ez az érték meghaladja az idén január 26-án jegyzett legnagyobb árfolyamot, vagyis a 3,4107 lejt. A szakemberek szerint a lej/euró árfolyam a régióban használt valuták esetében is hasonló módon alakul.

Zord időjárás a hét végére

Az Országos Meteorológiai Intézet sárga jelzésű figyelmeztetést bocsátott ki a szombattól hétfőig terjedő időszakra. Eszerint november 10-én 6 órától november 12-én 12 óráig az ország minden részén megerősödik a szél, hideg lesz, és az ország északi részén, illetve a közepén havazás várható, az ország többi részén pedig esőzés. A hegyvidéken erősebb lesz a havazás, és hóvihar is lehetséges, a szél 80―100 kilométer/órás sebességgel fog fújni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2308
szavazógép
2007-11-10: Belföld - x:

Hírsaláta

KAMPÁNYMŰSORIDŐ-ELOSZTÓ BIZOTTSÁG. A szenátorok és a képviselők szerdán a parlament közös ülésén jóváhagyták a referendum kampányában a műsoridő-elosztó parlamenti bizottság összetételét.
2007-11-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Parkolókat a parkba?

Tizenkét, hatvanévesnél idősebb fa kivágásával huszonegy új parkolóhelyet hoznak létre a sepsiszentgyörgyi parknak a színházzal és a Mikóval szemközti oldalán.