Hírlugas

2007. november 13., kedd, Gazdakör
Pityókaszedés végén

Idén Háromszéken 298 755 tonna burgonya termett, ebből 9970 tonna vetőgumó. Amint a korábbi becslések már jelezték, az átlaghozam nem érte el a hektáronkénti 15 tonnát, a szakigazgatóság adatai szerint 14 583 kilogramm.

A kukorica betakarítása is a vége felé tart, az 5800 hektárból eddig 5220 hektáron leszedték, a cukorrépa egyharmada viszont még a földben. Az időjárás ugyan megzavarta az őszi vetést, de a tervezett, valamivel több mint húszezer hektár 98 százalékán magágyba került a gabona.

Egekbe szökhetnek az élelmiszerárak

Világszerte csökken a gabonakészlet, és emiatt árrobbanás következhet be az élelmiszerek árában — áll az ENSZ jelentésében. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megalapozottnak nevezte az élelmiszerárakkal kapcsolatos aggodalmakat. A legtöbb gabonaféleség kínálata szűkül, miközben a kereslet folyamatosan emelkedik. Egyes szakértők szerint tavaszra 32 éve nem látott alacsony szintre süllyednek a világ gabonakészletei. A kőolajár emelkedése ráadásul tovább drágítja a gabonaféleségeket. A FAO azt hangsúlyozza, hogy elhúzódó krízisre kell felkészülni, mert Kína, India és más feltörekvő országok egyre több élelmiszert igényelnek, és a világ sok országában tovább támogatják a bioüzemanyagok termelésének növelését is. Utóbbit az ENSZ élelmezésügyi különleges megbízottja néhány hete az emberiség elleni bűncselekménynek nevezte. A következmények között már azt is számon tartják, hogy az idei globális élelmiszerimport értéke rekordszintre, 745 milliárd dollárra nő, ami 21 százalékos bővülés tavalyhoz képest. Az értéknövekedést elsősorban a gabonaalapú élelmiszerek drágulása okozza, miközben ezen termékfajták importmennyisége csökken 2006-hoz képest. Az importértéket növeli továbbá a szállítási költségek jelentős drágulása.

Elégedetlen sertéstartók

Tüntetnek a magyar sertéstartók november 15-én. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének szervezésében az ország mintegy tizenhat megyéjében negyven-ötven helyszínen demonstrálnak. A tiltakozás központi rendezvényére november 15-én 10—12 óráig Budapesten a szakminisztérium előtt kerül sor, ahol a tüntetők megbízottai várhatóan petíciót adnak át a szaktárca képviselőjének. Az utóbbi időben a húspiacon kialakult helyzetért nem a húsfeldolgozók a felelősek, az árcsökkenés az egész európai piacra jellemző folyamat — szögezte le a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöksége, amely szerint a rendkívüli piaci helyzetben a kormánynak át kell tekintenie, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésére annak kezelésére. A gazdaszervezetek szerint a sertéshústermelés önköltsége kilogrammonként élősúlyban mintegy 100 forinttal haladja meg a felvásárlási árat, hiszen míg a sertéstartók egy kilogramm húst 350 forintért állítanak elő, addig a feldolgozók, felvásárlók csak 250 forintot adnak kilójáért. Az ágazat válságát az is jelzi, hogy 2004—2006 között mintegy százezerrel csökkent a kocák száma Magyarországon, a teljes sertésállomány pedig egymillió darabbal lett kevesebb.

Csökkentett támogatás

Mintegy 344 millió koronával alacsonyabb támogatást kap a cseh mezőgazdaság a jövő évben a kormánytól, mint az idén, így az állami támogatások összege 950 millió korona lesz, míg idén a termelők 1,294 milliárd koronát kaptak. A kisebb támogatást a tárca azzal magyarázza, hogy az állami költségvetésből a jövő évre nem kapott annyi pénzt, amennyit kért. A tervezet szerint ebből a pénzből 700 millió koronát a termelés támogatására, 250 milliót berendezések beszerzésének a támogatására kellene fordítani. A cseh Agrárkamara tiltakozik, és közölte: mivel a jövő évi állami költségvetést eddig csak az első olvasatban hagyták jóvá, még van lehetőség a módosításra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2007-11-13: Gazdakör - Incze Péter:

Legeltetés (Húsmarhatartás)

Általánosan elmondható, hogy a húsmarhatartás ott a legfejlettebb, ahol intenzív gyepen legeltetnek. Számos ország példája bizonyítja, hogy a szarvasmarhatartás a legelőre alapozható. Régen köztudott, hogy a húsmarha-anyatehenek és -növendékek kizárólag legelőn tarthatók, ahol nem igényelnek semmiféle kiegészítő takarmányozást.
2007-11-13: Közélet - Sylvester Lajos:

Cserkészcsapat-vezetők Háromszéken

Egyhetes cserkészvezetői képzés helyszíne volt a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza. A tanfolyamot Szemerédi Tibor mérnök, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke (Bécs) vezette. Lendvai-Lintner Imre a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke, Szemerédi Tibor a Külföldi Magyar Cserkészszövetséget képviseli a Magyar Cserkészszövetségek Fórumában.