A múlt hétIsmét közös ülés

2007. november 13., kedd, Közélet

Az eddigi közös ülések olyan élvezetesek volt a román és a magyar kormány számára, hogy idénre is szerveztek egyet. Mivel az ilyen izgalmi állapotban nem jó a hangulatot rontani, mert az az aktus rovására mehet, olyan kényes kérdésekről, mint az autonómia, az önálló magyar egyetem vagy a Sapientia finanszírozása, szó sem lehet!

De ebből az alkalomból, a román—olasz baráti társaság mintájára, meg lehetne alakítani egy újabb román—magyar baráti társaságot. Csak az a baj, hogy a baráti társaság elnökének nem igazán tudom, kit lehetne odatenni. A legesélyesebb C. V. Tudor lett volna. Sajnos, ő már a román—olasz baráti társaság főnöke. Bizonyosan azért tették oda, mert ő ugyanolyan radikális megoldásokat tud a kisebbségek problémájának megoldására, mint az olaszok. Az olaszok csak ki akarják toloncolni, de Vadimnak olyan vad ötlete támadt volt (emlékszünk még?), hogy a kisebbségi magyarokat ünnepelni stadionokba terelte volna, ahol a zenei aláfestést a géppuskák szolgáltatják. Talán Dan Voiculescut lehetne javasolni, a pici PC párt mindenesét. Mostanában ő akar legtöbbet tenni értünk. Azért, hogy a magyar gyerekek megtanuljanak románul, sem időt, sem pénzt nem sajnálna. Már jó törvénykezdeményezései vannak. Nagyobb fizetést adna az itt románt tanító pedagógusoknak. És szerinte már az óvodában románul kell tanítani a magyar gyerekeket. Még sokat javíthat saját ötletein. Azon sem fogok csodálkozni, ha majd államilag fizetett román dajkákat, dadákat, bébiszittereket alkalmaznak minden székely gyerek mellé. Nem lenne nagyszerű? Magyar részről a román—magyar baráti társaságba talán Kovács László lenne a legjobb, aki már körbenyalta volt annak idején a szomszédokat. Őt feltétlen el kellett volna hívni a közös ülésre, élvezkedni. És nem ártott volna Jan Slotát sem megkörnyékezni. Ő is értékes tanácsokat tudott volna adni a kisebbségekkel való bánásmódról. A két külügyminiszter eszmét cserélhetne, vagy előadásokat tarthatna. Cioroianu, a külügyminiszter regélhetne arról, hogy mit nem szabad mondania — még ha úgy gondolja is — arról, hogy egyeseket a sivatagba kellene kitelepíteni. Göncz Kinga, a magyar külügyminiszter meg arról, hogyan külpolitizáljunk úgy, hogy közben ne csináljunk semmit. És megtárgyalhatnák azt is, miként lehetne elkerülni azt, hogy az ilyen kicsi ügy, mint a Nicolae Romulus Mailat látogatása Rómá­ban, ne dagadjon nagy üggyé. Milyen nagy botrány kerekedett a mi kisebbségi romáink ügyéből. Pedig milyen szépen indult Romulus látogatása a nagy latin rokonoknál. Most meg úgy kezelnek minket, mint a szegény rokont. Pedig Romulus csak azért ment Rómába, hogy meglátogassa saját rokonait, az anyafarkas és Remus leszármazottait. És azt is tudhatta volna, hogy nőkön erőszakot elkövetni főbenjáró bűn. Nálunk idehaza csak bankautomatákat erőszakolnak meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2007-11-13: Közélet - x:

Rekordon a drágulás

Októberben átlagosan 0,97 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 6,84 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben — jelentette tegnap az országos statisztikai hivatal. Ez újabb idei rekordot jelent.
2007-11-13: Belföld - x:

Hírsaláta

BOSSZÚTÓL FÉL AZ ÁLLAMTITKÁR. A kormányőrségtől kér védelmet Tánczos Barna közlekedési államtitkár családja és saját maga számára, miután a bíróság múlt héten szabadlábra helyezte azt a személyt, aki tavaly késsel támadt rá hivatalában.