Belföldi hírek

2007. november 13., kedd, Belföld
Szabad munkavállalást Magyarországon

Teljes mértékű munkaerő-piaci liberalizációt kér Magyarországtól a romániai munkavállalók számára az RMDSZ. Markó Béla szövetségi elnök tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján jelezte: a holnap Nagyszebenben tartandó román—magyar kormányülésen várhatóan kedvező döntés születik e kérdésben.

Azt még nem tudni, hogy ez a nyitás valóban teljes lesz-e, de mindenképpen előrelépés várható — közölte. A romániaiak jelenleg közel kétszázötven munkaterületen vállalhatnak szabadon munkát Magyarországon. Markó úgy véli, az erdélyi magyarság, az RMDSZ közvetlenül érdekelt abban, hogy az immár hagyományossá váló román—magyar kormányülésen további megállapodások szülessenek, főként az oktatás, a kultúra, a tanintézmények támogatása terén. Ugyancsak prioritásnak tekinthető a két ország vasúti és közúti infrastruktúrájának összekapcsolására vonatkozó tervezett döntés is. A szabad munkavállalással kapcsolatosan kiemelte: Magyarország részéről rendkívül fontos lenne ez a lépés egy olyan időszakban, amikor Európában elutasító álláspontoktól sem mentes vita zajlik a munkaerő szabad vándorlásáról. Az olaszországi helyzet azt mutatja, hogy ez nem pusztán munkaerő-piaci, hanem bizonyos értelemben nemzetiségi kérdés is. Markó szerint mindebből le kell vonni a tanulságot, s Európa bármely országában, így Romániában is, körültekintően kell kezelni a kisebbségek kérdését. A politikus aggasztónak nevezte a nacionalista, magyarellenes diskurzus romániai erősödését.

Tőkés javára döntöttek

A Legfelsőbb Bíróság tegnap nyilvánosságra került, még pénteken meghozott döntésével visszautasította a nagyváradi Szentháromság Ortodox Paró­kia panaszát, amelyet rongálás és illetéktelen behatolás címén nyújtottak be azért, mert a reformátusok behatoltak a tőlük elorzott sportpályára. A Legfelsőbb Ügyészség bűncselekmény hiányában nem emelt vádat, ezt támadta meg Florian Puşcaş ortodox pap. A Legfelsőbb Bíróság ítélete nem végleges, az érintettek tíz napon belül fellebbezhetnek.

Félmillió munkás hiányzik

A jelenleginél 500 000-rel több szakmunkásra lenne szükség Romániában, elsősorban az építő- és nehéziparban, illetve az autógyártásban — közölte tegnap a gazdasági miniszter. Varujan Vosganian egy szakképzési konferencián elmondta, hogy a szakmunkásokon kívül mérnökökből és műszaki szakemberekből is hiány van. A 22 milliós lakosságból az ország uniós csatlakozása óta becslések szerint kétmillióan mentek külföldre dolgozni, elsősorban Spanyolországba és Olaszországba, ahol többek között kőművesként, háztartási kisegítőként, dajkaként, pincérként, házfelügyelőként tevékenykednek. Az itthon maradt népességben a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék, a legalacsonyabb 1992 óta.

A sivatag nem megoldás

Nem volt helyénvaló a bűnözőknek a sivatagba küldéséről tett kijelentése — ismerte be Adrian Cioroianu külügyminiszter tegnap, az NLP vezetőtestületének ülése előtt. ,,Lehet, hogy figyelmesebbnek kellett volna lennem, de továbbra is fenntartom a véleményem, hogy nem Románia nagykövetei és diplomáciai emberei okoznak gondokat külföldön, hanem vannak emberek, akik törvényellenes dolgokat követtek el. Természetesen nem megoldás a sivatagba küldeni a bűnözőket, és ez nem is fog megtörténni nagyon hamar, de foglalkoznunk kell azokkal, akik elmennek oda, és törvényen kívüli mesterségekbe kezdenek" — mondta Cioroianu, hangsúlyozva: ,,bármennyi erőfeszítést is tesznek a romániai hatóságok külföldön, és bármennyibe is kerül ez, ezeket alááshatják azoknak a cselekedetei, akik a román és a befogadó ország hatóságaitól is őrizkednek".

Egyetemi választások

Az oktatási minisztérium és a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem szenátusa beindította az egyetemi választások folyamatát, mivel az intézet jelenlegi vezetőségének mandátuma hamarosan lejár. A következő másfél hónapban lezajlik a tanszékvezetők, kari tanácstagok, dékánok, illetve a szenátorok megválasztása. December 30-án lesz az új szenátus alakuló gyűlése, ezen választanak rektort, hagyják jóvá a rektorhelyettes-jelöltek mandátumát. Közben az egyetem magyar tagozta is megválasztja a tagozatvezetőket minden szinten, illetve képviselőket jelöl kari és összegyetemi szintű testületekbe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2007-11-13: Belföld - x:

Hírsaláta

BOSSZÚTÓL FÉL AZ ÁLLAMTITKÁR. A kormányőrségtől kér védelmet Tánczos Barna közlekedési államtitkár családja és saját maga számára, miután a bíróság múlt héten szabadlábra helyezte azt a személyt, aki tavaly késsel támadt rá hivatalában.
2007-11-13: Világfigyelő - x:

Fekete-tengeri vihar áldozatokkal

Három matróz holttestére bukkantak tegnap Oroszországban: mindhárman a Fekete-tengeren szerencsétlenül járt Nahicsevan tankhajó legénységéhez tartoztak, egyelőre nem azonosították őket, további öt embert keresnek.