Amit eszel, az az orvosságodKesudió és pisztácia

2012. január 26., csütörtök, Család

Sorozatunk befejező részeként két jelentős olajtartalmú gyümölcsöt mutatunk be, amelyek élelmiszerüzleteinkben is kaphatók. Fás szárú trópusi, illetve szub­trópusi növények, ma már termőhelyükön nagy területen termesztik, és jelentős bevételi forrásai az exportáló országoknak.

A kesualma (kesudió) trópusi növény, őshazája Brazília. Innen jó négyszáz éve misszionáriusok vitték Indiába, a termesztésre alkalmas területeken Afrikában is jelen van. Kenyában, Mozambikban, Tanzániában fontos kiviteli termény. Örökzöld fája 7–15 m magas. A kesualma körte alakú, sárgás-pirosas színű gyümölcs, ebből nő ki a görbült, vese alakú csonthéjas termés, amely azonban nyersen csípős, sőt, mérgező, nem is így fogyasztják. A nálunk vásárolható kesudiót megpörkölték, és ehető, mivel hevítésre elveszti kellemetlen ízét és mérgező hatását. Igazi értékét nagy olaj- (a mag 45 százaléka) és fehérjetartalma (a mag 20 százaléka) adja. Termőhelyén a magból étolajat préselnek. A kesualma C-vitaminban (100–160 mg/l00 g), míg a csonthéjas termése antioxidánsnak számító E- és B- vitaminokban, valamint béta karotinoidban és ásványi anyagokban (kalcium, foszfor, szelén, cink) gazdag. Ezek csont-, haj-, körömerősítők is. Egyes szerzők afrodiziákumként népszerűsítik.
A pisztáciát termőhelye miatt aleppói dióként említik egyes források. Mediterrán országokban több ezer éve termesztik, de Szíriában, Iránban is nagy területeket foglal el. Kétlaki cserje vagy alacsony fa, termése szőlőszerűen fürtökben csüng. Csonthéjas termése éréskor szétpattan (olykor nem, ilyenkor a kalapács segít), és a benne lévő mag az igazi csemege. Általában pirítva, sózva forgalmazzák. A mag olaja a fontos komponens, ez 10–15 százalékban van jelen, és mivel többségében egyszer telítetlen zsírsavak (omega 3 és 6), akadályozzák a rossz koleszterin (LDL) lerakódását az erekben. Antioxidánsai a lutein, arginin, valamint az A- és B-vitaminok. Nem mellékesen, az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, vas, réz) is növelik értékét. Újabban kísérletek igazolták, hogy segít a merevedési, orgazmuszavarokkal küzdőkön, ha három hétig naponta 10 dkg pisztáciát fogyasztanak. Eredményeképp 50 százalékos javulást állapítottak meg. Persze azt is tudnunk kell, hogy olaja miatt magas a kalóriaértéke, 557 kcal 100 grammban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2012-01-26: Család - Kisgyörgy Zoltán:

Báró Zágoni Szentkereszty Stefánia (Háromszéki nagyasszonyok)

A közjó érdekében kifejtett munkássága a székelyek nagyasszonya címre is feljogosítja. 1842. február 5-én született Ko­lozsvá­ron. Szü­lei gondos nevelésben ré­szesítették, Buda­pes­ten nyel­veket tanult és képzőművészeti ismereteket sajátított el, kivételes tehetséggel meg­áldott sze­mély volt.
2012-01-26: Közélet - :

Összevont választások visszavonva

Alkotmányellenes az önkormányzati és parlamenti választások összevonása – döntött tegnap az Alkotmány­bíróság, amely így elfogadta a Szociálliberális Unió kifogásait. Emil Boc miniszterelnök kijelentette: a döntést a kormány kötelezőnek és végrehajtandónak tartja.