Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Akik egyenlőbbek...

2007. május 29., kedd, Máról holnapra
Közszájon forgó adatok szerint több mint kétmillió román állampolgár keresi a kenyerét külföldön. A legtöbben Spa­nyolországban, Olaszországban (a Spanyolországban tartózkodók számát körülbelül 600 000-re teszik), de egyre többen tűnnek fel Nagy-Britanniában és Franciaországban, Német­országban is.
Magyarországon is tízezres nagyságrendű a rendszeres és alkalmi munkavállalók száma, de ezek többnyire magyar nemzetiségűek.
Óriási tehát a ki- és elvándorlás, de a statisztikusok, a hivatalok szerint ezzel nem fogyatkozik az ország lakossága, mert az eltávozottak szinte kivétel nélkül megtartják román állampolgárságukat, s tekintve, hogy Románia eleddig csaknem milliónyi, Moldovában és másutt élő román nemzetiségűnek adta meg az állampolgárságot (jószerint semmiféle feltételhez nem kötve: állandó lakhely, tartózkodási engedély, munkavállalás, a közterhekhez való hozzájárulás, állampolgári vizsga stb., stb.), tulajdonképpen még növekednie is kellett volna a román állampolgárok számának. Ezek a ,,friss” polgárok aztán szavazhatnak itt is, ott is, s gyakorlatilag még el is dönthetik egy romániai választási harc kimenetelét.
De nem csupán idehaza és Moldovában szavazhatnak honfitársaink, hanem Spanyolországban és Olaszországban is, mert az ottani jogértelmezés valahogyan lehetővé teszi ezt. Persze, nem éppen zökkenőmentesen, amit az is bizonyít, hogy egy kisebb botrány tört ki a minapi olaszországi önkormányzati választásokon, amikor a Róma környéki Lazio tartomány hatóságai nem biztosítottak időben szavazói igazolványt mintegy félezer románnak, aki a Román Önazonosság Pártja nevű szervezetbe tömörült, s önkormányzati tanácsokat, sőt, polgármestereket is szándékozott állítani. Hogy ezeknek az embereknek mi az ottani jogállásuk, azt egyelőre nem is lehet tudni pontosan, általában egy meglehetősen ködös és még kiérleletlen jogalapra hivatkoznak többnyire: szavazhatnak, és választhatók, mert európai állampolgárok!
Az ember csak kapkodja a fejét, meglehetősen tanácstalan is e vadonatúj jelenséggel szemben, s tetszik, nem tetszik, minden hasonló történésről 2004. december ötödike jut eszébe, amikor a magyar hivatalosság és a magyarországi közönyös közvélemény megszégyenítően csapott rá három-négy millió ,,külhoni” magyar kezére: ,,nektek kívül tágasabb!”
A Lazio tartományban élő románok perelni szándékoznak az olasz hatóságokat, mert nem biztosították mindeniküknek ,,európai” jogait. Mi kit pereljünk, hol és hogyan?
Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?








eredmények
szavazatok száma 2051
szavazógép
2007-05-29: Közélet - Váry O. Péter:

Még mindig csak elképzelések (A városé a ZOOCOMP)

Az öt és fél milliós bankkölcsön megoldása miatt elhúzódott a szépmezői Zoocomp átvétele, valamikor június elejétől birtokolhatja ténylegesen vagyonát Sepsiszent­györgy önkormányzata. Bár a vásártól fél év telt el, a város vezetősége még mindig nem tudja pontosan, hogyan is értékesítse a szerzeményt.

2007-05-29: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Nincs teljes egyetértés
Traian Băsescu államfő tegnap a Cotroceni-palotában tárgyalt a parlamenti pártok vezetőivel.