Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2007. május 29., kedd, Belföld
Nincs teljes egyetértés
Traian Băsescu államfő tegnap a Cotroceni-palotában tárgyalt a parlamenti pártok vezetőivel.
Nincs teljes egyetértés
Traian Băsescu államfő tegnap a Cotroceni-palotában tárgyalt a parlamenti pártok vezetőivel. A Nagyrománia Párt vezetősége nem vett részt a tanácskozáson. Az alkotmánymódosítás szükségességéről, az európai parlamenti választásokról, az átvilágítási törvényről, az egyéni szavazókörzetes választások bevezetéséről, a nemzetbiztonsági törvénycsomagról és a parlament zavartalan működéséről tárgyaltak. A találkozó során legtöbb kérdésben egyetértettek, csak az államfő és a miniszterelnök közötti feszültség volt érzékelhető. A megbeszéléseket követő nyilatkozatokban azonban megmutatkoztak a pártok közötti ellentétek. Az államfő észrevételeit holnap foglalja össze a parlament két kamarájának együttes ülésén. Bizonyos források szerint az elnök hajlandó együttműködni a parlamenti pártokkal, hogy megbízható parlamenti többséget hozzanak létre a kormány támogatására.
Tăriceanunak mennie kell
Emil Boc DP-elnök tegnap a cotroceni-i tanácskozást követően kijelentette, a miniszterelnöknek mennie kell, a demokraták egyszerű bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani a kormány ellen, és szerintük Traian Băsescu államfő egyetért az előrehozott választások gondolatával. Az indítvány célja az előrehozott választások kiírása, amelyre a DP szerint október második felében kellene sort keríteni, az európai parlamenti választásokkal egy időben, s így visszaszereznék a referendummal elköltött húszmillió eurót. Az egyszerű bizalmatlansági indítványhoz 117 aláírásra van szükség, amiből a DP-nek jelenleg 102 van meg. Boc közölte, pártja nem tárgyalt az SZDP-vel a kormányra lépésről, hangsúlyozva, a DP csak választások során lép újra kormányra. Arra a kérdésre, hogy együttműködnek-e az SZDP-vel az indítvány támogatása érdekében, Boc elmondta, a kezdeményezéssel a DP kényszeríteni fogja a parlamenti pártokat, hogy állást foglaljanak a jelenlegi politikai helyzetről, és arról, hogy támogatják-e a jelenlegi kormányt, vagy sem.
Geoană megváltoztatta a véleményét
Mircea Geoană, az SZDP elnöke vasárnap még arról beszélt, hogy Romániának új kormányra van szüksége függetlenül attól, hogy ki lesz a miniszterelnök: Tăriceanu, Stolojan, Isărescu vagy ő, s előrehozott választásokat szeretne 2008 júniusában. Szerinte az új kormányt egy átlátható parlamenti többségnek kell támogatnia, amelyet az államfő és a politikai pártok közötti tárgyalások során alakítanának ki. Az új kormány mandátumának egy évre kellene szólnia, és fő célkitűzésként az európai alapok hatékony lehívását, az egyéni szavazókörzetes európai parlamenti és hazai parlamenti választások előkészítését jelölte meg. Geoană ütemtervet is javasolt az elkövetkező két évre: ősszel szervezzék meg az EP-választásokat, 2008 júniusában a helyi és parlamenti választásokat, 2009-ben az alkotmánymódosításról szóló népszavazást és 2009 telén az államelnöki választásokat. A tegnapi cotroceni-i tanácskozás után Geoană azonban kijelentette, a beszélgetésből azt a következtetést vonja le, hogy már nem időszerű előrehozott választásokról beszélni. Geoană elmondta, az SZDP küldöttsége nem említett konkrét parlamenti többségi felállást, de Traian Băsescu is egyetértett a küldöttség azon álláspontjával, hogy Romániának jelenleg stabil és hatékony kormányra van szüksége.
Markó szkeptikus
Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap kijelentette, szkeptikus az alkotmánymódosítás eljárásának felgyorsítása kérdésében. Azt is elmondta, hogy az RMDSZ esetleg beleegyezne az előrehozott választásokba, de úgy véli, nem ez a legmegfelelőbb és az egyedüli megoldás.
Megnyitják az RKP irattárát?
Călin Popescu Tăriceanu, az NLP elnöke tegnap a cotroceni-i megbeszélések után kijelentette, tudtára adta Traian Băsescu államfőnek szándékát, hogy sürgősségi kormányrendelettel hozzáférhetővé tegyék a Román Kommunista Párt archívumaihoz való hozzáférést az átvilágítási törvény alkalmazásának megkönnyítéséért.
Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2052
szavazógép
2007-05-29: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Akik egyenlőbbek...

Közszájon forgó adatok szerint több mint kétmillió román állampolgár keresi a kenyerét külföldön. A legtöbben Spa­nyolországban, Olaszországban (a Spanyolországban tartózkodók számát körülbelül 600 000-re teszik), de egyre többen tűnnek fel Nagy-Britanniában és Franciaországban, Német­országban is.
2007-05-29: Közélet - Iochom István:

Csatlósnak a tanácsból is távoznia kellene (Tamás Sándor szerint)

Mint már hírül adtuk, szerdán délelőtt Csatlós Mihály Levente kézdivásárhelyi önkormányzati képviselő kilépett az RMDSZ-ből.