Röviden

2007. június 13., szerda, Világfigyelő
Göncz Kinga marad

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő légből kapott, alaptalan információnak nevezte a külügyminiszter-váltásról felröppent híreket. A Magyar Nemzet tegnap magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Dobolyi Alexandra szocialista európai parlamenti képviselő váltja Göncz Kingát a külügyminiszteri poszton.

Valamit valamiért

Az Európai Unió több vezetője is sürgette tegnap Brüsszelben az uniós alkotmány ügyének mielőbbi rendezését, és kérte az ezt akadályozó országokat, hogy ,,mutassanak politikai bátorságot, valamint kompromisszumkészséget" az ügyben. Az EU jövőjéről szóló, a nemzeti parlamentek képviselőinek részvételével rendezett konferencián José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök, illetve a soros német EU-elnökség képviseletében felszólaló Frank Walter Steinmeier külügyminiszter szavaiból egyértelműnek tűnt, hogy ez a kérés főleg a britekre és a lengyelekre vonatkozik. Barroso a The International Herald Tribune angol lapnak adott tegnapi interjújában ki is mondta: ha Lengyelország szolidaritásra kéri EU-partnereit Oroszországgal folytatott vitájában, akkor tudnia kell, hogy a szolidaritás kétoldalú dolog.

Lőszereket találtak Szandzsákban

Mintegy tízezer darab elrejtett lőszert és robbanóanyagot talált a rendőrség a muzulmánok lakta dél-szerbiai Szandzsákban, a hatóságok feltételezése szerint a hadianyagot iszlám szélsőségesek terrorcselekmények elkövetésére akarták felhasználni. Dragan Jocic belügyminiszter szerint a fegyverek Szerbia szomszédos, ENSZ-igazgatás alatt álló, szintén muzulmán többségű déli tartományából, Koszovóból származnak, a szélsőségesek pedig Novi Pazarban több merényletet — köztük egy rendőrőrs elleni támadást — akartak velük végrehajtani.

Önmérsékletre int a főtitkár

Önmérsékletet kért Törökországtól a NATO főtitkára, közvetve eltanácsolva Ankarát attól, hogy katonai akciót indítson az Észak-Irakban megbújó törökországi kurd fegyveresek ellen. Ha Ankara ,,maximális önmérsékletet" tanúsít, megoldható a válság, amelyet a törökországi kurd szakadárok fegyveres felkelése okozott — vélekedett Jaap de Hoop Scheffer. Az észak-atlanti szervezet főtitkára Abdullah Gül török külügyminiszterrel tárgyalt tegnap Ankarában. Recep Tayyip Erdogan kormányfő úgy fogalmazott egy tegnapi nyilatkozatában, hogy Törökországnak a belföldön tartózkodó terroristák (kurd gerillák) elleni harcra kell összpontosítania, jelezve, hogy nem tartja célszerűnek az Irakba való behatolást.

Elítélték a karjnai szerbek elnökét

A hágai Nemzetközi Törvényszék harmincöt év börtönbüntetésre ítélte tegnap Milan Marticot, a horvátországi szerbek egykori elnökét. A bíróság ítélete szerint az egykori, önhatalmúlag kikiáltott Krajinai Szerb Köztársaság elnökét felelősség terheli horvátok, muzulmánok és más, nem szerb nemzetiségű polgári személyek meggyilkolásáért, kínzásáért, üldözéséért és deportálásáért. A volt Jugoszláviában 1991 és 1995 között elkövetett háborús bűnökben ítélkező hágai ENSZ-törvényszék 19 vádpontból 18-ban bűnösnek mondta ki az 52 éves Marticot, köztük abban is, hogy parancsára 1995 májusában rakétatámadást hajtottak végre Zágráb ellen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 406
szavazógép
2007-06-13: Világfigyelő - Bogdán László:

A veszett fejsze nyele (Magasles)

Noha állandó tüntetések zavarták meg a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G 8-ak németországi csúcstalálkozóját, a környezetvédők vitathatatlanul ezúttal is kitettek magukért, a résztvevőknek mégiscsak sikerült egy igen fontos, s túlzások nélkül a Föld közeljövőjét érintő kérdésben megállapodniuk: abban ugyanis, hogy a szén-dioxid-kibocsátást 2050-re a felére csökkentik, méghozzá minden évtizedben tíz százalékkal…
2007-06-13: Közélet - B. Kovács András:

Erdély vadaskertje

Változtatunk a nézőponton. Az ellenőrző bizottságok szemszögéből vettük szemügyre legutóbb az erdő-visszaszolgáltatás ügyét, s kemény szavakkal marasztalta el a helyi földosztó bizottságokat és a polgármestereket a megszólaló képviselő, a reprivatizációban úttörő szerepet vállaló politikus.