MagaslesA veszett fejsze nyele

2007. június 13., szerda, Világfigyelő
Noha állandó tüntetések zavarták meg a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G 8-ak németországi csúcstalálkozóját, a környezetvédők vitathatatlanul ezúttal is kitettek magukért, a résztvevőknek mégiscsak sikerült egy igen fontos, s túlzások nélkül a Föld közeljövőjét érintő kérdésben megállapodniuk: abban ugyanis, hogy a szén-dioxid-kibocsátást 2050-re a felére csökkentik, méghozzá minden évtizedben tíz százalékkal…

Bush amerikai elnök — köztudomású, több más ország mellett a legnagyobb ipari szennyező, az Egyesült Államok sem írta alá a kiotói egyezményt — már első felszólalásában kijelentette, azért érkezett Heiligendammba, hogy megállapodjanak a Kiotó utáni, azaz a 2012 utáni időszakra vonatkozó folyamatokról. Az elnök érintette az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklését, s az egyik legfontosabb feladatnak, a tudomány talán legnagyobb XXI. századi kihívásának nevezte az új, környezetkímélő technikák kifejlesztését, s az alternatív energiaforrások felkutatását. Noha úgy hírlett, a gyomorbántalmakkal küszködő Bush a nagy általánosságokon kívül nem lesz hajlandó részletekbe is belemenni, a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését illetően Angela Merkel német kancellár diplomáciai képességeit dicséri, hogy találkozójukon sikerült ,,belevinnie" a vonakodó Busht a környezetvédők által így is elkésett megállapodás aláírásába, amely végre — a veszett fejszének legalább a nyelét mentendő — konkrét és kötelező érvényű célkitűzéseket tartalmaz. Az más kérdés, hogy a többi nagy szennyezőt, Kínát, Indiát vagy Brazíliát hogyan fogják tudni rábírni arra, hogy alávesse magát a szén-dioxid-kibocsátást mérsékelő előírásoknak. Évtizedek óta a római klub jelentéseiben a világ leghíresebb szakértői figyelmeztetnek nyomatékos hangsúlyokkal arra, hogy a felmelegedést igenis elősegíti az üvegházhatás, amelyet a szén-dioxidot kibocsátó hőerőművek, vegyi gyárak, benzinmotorok, autók, hajók, repülők okoznak. Csakhogy ezek bezárása, forgalomból való kivonása, vagy más technológiák alkalmazása sokba kerül, így aztán folytatódott az elmúlt száz évben a vegyipar kifejlődése s a benzinmeghajtású motorok, gépkocsik hihetetlen elterjedése óta érzékelhető légköri szennyezés. Szakértők szerint szép ez a fél évszázados csökkentés, de tulajdonképpen már most késő lenne, tudniillik ha ez évtől 50 százalékkal csökkentenék a nagy szennyezők szén-dioxid-kibocsátását, akkor sem állna le a felmelegedés, azonnali hatások esetleg csak évtizedek múlva lennének érzékelhetőek. A földet fenyegető óriáskatasztrófáról van szó, s ezt már, amint láthattuk, a világ legfejlettebb országainak vezetői sem söpörhetik, kedves szép szokásuk szerint, szőnyeg alá… De ettől még felkészülhetünk rá, egyre hosszabbak és egyre forróbbak lesznek nyaraink, állandósulnak a szárazságok, növekedhetnek az orkánok, tájfunok… Kurt Vonnegut kijelentése szerint: ,,így megy ez!"

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2007-06-13: Világfigyelő - x:

Washington: Felavatták a kommunizmus áldozatainak emlékművét (Tőkés Lászlót is meghívták)

Az amerikai kongresszustól nem messze elhelyezett köztéri szobor — egy fáklyát tartó bronz nőalak — avatási ünnepségén beszédet mondott George Bush amerikai elnök és a magyar származású Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.
2007-06-13: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Göncz Kinga marad
Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő légből kapott, alaptalan információnak nevezte a külügyminiszter-váltásról felröppent híreket. A Magyar Nemzet tegnap magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Dobolyi Alexandra szocialista európai parlamenti képviselő váltja Göncz Kingát a külügyminiszteri poszton.