Házunk tájaHóbogyó, a kerti ajándék

2012. február 2., csütörtök, Család

A hóbogyó lombját már rég elhullatta, de a fagyos napok beköszöntésekor hófehér bogyótermését fel­kínálja madáreleségnek, melyet a megcsappant táplálék miatt fogyasztanak a madarak, különösen a rigók.

Gyeppel zöldellő kertjeink és a járda között őrködő bokrok hatékonyak az útrövidítésre hajlamos járókelőktől való védelemben. Ha a tömbházlakók évente úgy kétméternyire hagyva megnyírják, áthatolhatatlan és gondozott sövényt alakíthatnak ki az igénytelen és könnyen sarjadó bokrokból. A kellemetlen virágillatú fagyallal szemben a hóbogyó apró virágai nem jelzik jelenlétüket feltűnő illattal.
A valamenynyiünk által jól ismert dísznövényt felhasználják a gyógyá­szatban. Ugyan a fehér bogyó­termésről megoszlanak a vélemények, némelyek elfogyasztása esetén hányingerre, hasmenésre panaszkodhatnak, mások szerint nincs ilyen hatása. Kipróbálását azonban nem ajánlom. Tudunk gyógyszeripari feldolgozásáról (pl. Cefossin N), amelyet (akárcsak a homeopatikus gyógymódban) terhességi hányingerre, tengeribetegségre ajánlanak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 46
szavazógép
2012-02-02: Család - Kisgyörgy Zoltán:

Zathureczky Emília (Háromszéki nagyasszonyok)

Mindenki úgy ismeri, mint a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ala­pító asszonyát. Most mégsem alaptói nagy­ságát szeretnénk részletezni, hanem azt, amiről ritkán esik szó: sokat szenvedett anya volt.
2012-02-02: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Megtört szívvel tudatjuk, hogy
id. SZŐKE LÁSZLÓ
nyugalmazott főkönyvelő
szerető szíve életének 83., házasságának 58. évében megszűnt dobogni.
A gyászszertartás 2012. február 3-án, pénteken 14 órakor lesz a zabolai ravatalozóháznál.
Temetése a haralyi temetőben 15.15 órakor.
A gyászoló család
4253028