Hírsaláta

2007. november 14., szerda, Belföld

,,CSÚSZIK" AZ AUTÓPÁLYA. Túlságosan lassan zajlik az észak-erdélyi autópályával kapcsolatos hivatalos jóváhagyások, építési engedélyek kibocsátása, veszélybe kerülhetnek a kivitelezési határidők ― nyilatkozta Bihar megyei látogatásának bisztraterebesi állomásán Ludovic Orban szállításügyi miniszter.

A Brassó―Bors autópálya Bihar megyei szakaszát 2010-ig kellene átadni, idén négymillió lejt különítettek el erre a célra. A nagyváradi körgyűrű több mint nyolc kilométeres, harmadik szakaszának teljes építési költsége 22 millió lejre tehető. (Krónika)

EZ NEM OMLIK LE. Elkezdődtek a dévai középkori vár teljes körű felújításának előkészítő munkálatai. A befektetés megközelítőleg 17 millió euróba kerül. Elsőként a várfalak helyreállítását végzik el, de felújítják Dávid Ferenc unitárius püspök síremlékét, az unitáriusok zarándokhelyét, a továbbiakban pedig a vár területén levő, különböző korokban emelt épületeket is mind restaurálni fogják. A vár rehabilitálása után, a program második részeként autóutat, parkolót és sétányokat szeretne kiépíteni az önkormányzat. Tervek szerint a munkálatok két év múlva fejeződnek be. (Erdély FM)

NÉPSZÁMLÁLÁS NÉGY ÉV MÚLVA. Az ENSZ előírása értelmében minden tagállamban tízévente legalább egyszer népszámlálást kell tartani. A szenátus elfogadott egy kormányrendeletet, miszerint Romániában legközelebb 2011-ben írják össze a lakosokat és a háztartásokat. A legutóbbi alkalomkor, 2002-ben az ország népessége 21,6 millió fő volt. (Erdély FM)

BELFÖLDI LÉGI JÁRAT. Bukarest―Kolozsvár légibuszt indítana a magyarországi Wizz Air. A Romániában Bukarestből és Kolozsvárról járatokat működtetű cég jövő februártól Brüsszelbe és Milánóba is visz majd utasokat. A Bukarest és Kolozsvár közötti útvonal már régóta felkeltette a fapados légitársaságok érdeklődését, de a Tarom járatait eddig nem sikerült lekörözni. A Wizz Air alacsony árakkal próbál betörni, Bukarest és Kolozsvár között átlag százlejes áron, ami olcsóbb a vonatjegynél is. (Cotidianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-11-14: Közélet - x:

Magyar—román közös kormányülés Szebenben

A területfejlesztés, a gazdaság, az infrastruktúra és a közlekedés, a mezőgazdaság és a környezetvédelem, a kultúra, a kisebbség és az oktatás problémája, valamint a szociális és egészségügyi kérdések szerepelnek a magyar—román közös kormányülés napirendjén.
2007-11-14: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Az első hó
Több országúton is elakadt a forgalom tegnap az erős havazás miatt. Brassó, Szeben, Hargita, Kovászna, Beszterce, Máramaros és Bihar megye hegyi útjait több centiméteres hóréteg fedi, és tegnap igen nehézkesen zajlott, néha le is állt a közlekedés; sok baleset is történt.