Belföldi hírek

2007. november 14., szerda, Belföld
Az első hó

Több országúton is elakadt a forgalom tegnap az erős havazás miatt. Brassó, Szeben, Hargita, Kovászna, Beszterce, Máramaros és Bihar megye hegyi útjait több centiméteres hóréteg fedi, és tegnap igen nehézkesen zajlott, néha le is állt a közlekedés; sok baleset is történt.

Csíkszeredában több tucat teherautó rostokolt a város szélén, mert Székelyudvarhely felé csak egyetlen sávon lehetett járni, és a hófúvás miatt tíz méterre sem lehetett látni. Vihar volt a Bucsin-tetőn és a borgói hágón is (Beszterce megyében), Nagybánya és Máramarossziget között pedig a nem megfelelően felszerelt nehézgépkocsik akadályozták a haladást. Több település áram nélkül maradt.

A hetedik levél

Immár a hetedik levelet küldte el Traian Băsescunak a képviselőház liberális elnöke tegnap. Bogdan Olteanu felkéri az államelnököt, hirdesse ki az egyéni választókerületes szavazás törvényét, amelyért a kormány felelősséget vállalt a parlament előtt, illetve felsorolja a kormányszöveg előnyeit az államfő által javasolt változattal szemben. Olteanu szerint ,,eljött az ideje annak, hogy a választási törvény reformjával Romániának lehetősége legyen csökkenteni a választások óriási költségeit" — az államfő kétfordulós variánsa viszont meghosszabbítja a kampányidőszakot, politikai instabilitást hoz, és szinte megkétszerezi a választások árát.

Kampányvakáció a szenátusban

Jövő héten az EP-választások és a Traian Băsescu államelnök által kiírt referendum kampánya miatt nem dolgoznak a szenátorok. Terepen lesznek, ,,mindig ez a szokásjog volt érvényben a választásokkor" — közölte Nicolae Văcăroiu házelnök tegnap. Hangsúlyozta azonban, hogy rögtön november 25-e után három nap egymás után plénumban üléseznek, mivel léteznek elmaradt törvénytervezetek. A szenátus elnöke azt szeretné, ha a több mint hatvan napirenden levő törvénytervezet közül egy sem menne át hallgatólagos eljárással.

Vissza a fogyasztói kosárral

A kormány ismét bevezeti a fogyasztói kosarat a minimálbér kiszámításánál, és hajlandó nyílt párbeszédet folytatni a szakszervetekkel, ez lévén az egyedüli megoldás kéréseik megoldására — jelentette ki tegnap Călin Popescu Tăriceanu kormányfő. Az elmúlt években a hatóságok lemondtak arról, hogy a fogyasztói kosár szerint számolják ki az országos minimálbért, azt a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal való tárgyalások során állapították meg. Tăriceanu szerint természetes, hogy a szakszervezetek elégedetlenek a jövő évi költségvetés-tervezettel, és segítségüket kérte a munkaerőpiac hiányainak lefedésében (,,haza kell hívni a külföldön dolgozó románokat") a távközlésben, banki szektorban, építőiparban. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Romániát Európa hetedik gazdasági hatalmává kívánja tenni, ez a hely felelne meg ugyanis az ország lakossága számának, illetve területének. Ugyanakkor a termelékenység növeléséről és a politikai stabilitásról beszélt, mert e két tényező képezi bármely EU-tagország fejlődésének receptjét.

Alap kell a béremelésekhez

A kormány figyelmesen elemzi a tanárok kéréseit, de a béremeléseknek meg kell legyen a megfelelő gazdasági alapja, s ezeket a gazdasági fejlődés és az infláció növekedéséhez kell igazítani — jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap Nagyszebenben, ahol — az országban elsőként — több mint hatezer oktató és tanügyi alkalmazott lépett két órára sztrájkba. Az Országos Tanügyi Föderáció döntése szerint mindennap más-más megye oktatói lépnek kétórás sztrájkba, hogy a munkakonfliktus több napig érvényben maradjon, de ne érintse hátrányosan az oktatási folyamatot. Az oktatók egységes kollektív munkaszerződést akarnak a tanügyben, és olyan bértörvényt, amely kiküszöbölné a különböző alkalmazottak közötti különbségeket. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években jelentős alapokat utalt ki a tanügynek. A tanárok követeléseit ma a román és a magyar oktatási minisztereknek is átnyújtják. Călin Popescu Tăriceanu kormányfőt tegnap kitüntették a Nagyszeben tiszteletbeli polgára címmel, és átnyújtották neki a város kulcsát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2431
szavazógép
2007-11-14: Belföld - x:

Hírsaláta

,,CSÚSZIK" AZ AUTÓPÁLYA. Túlságosan lassan zajlik az észak-erdélyi autópályával kapcsolatos hivatalos jóváhagyások, építési engedélyek kibocsátása, veszélybe kerülhetnek a kivitelezési határidők ― nyilatkozta Bihar megyei látogatásának bisztraterebesi állomásán Ludovic Orban szállításügyi miniszter.
2007-11-14: Közélet - B. Kovács András:

A famaffia védettséget élvez

A Hargita megyei erdőprivatizáció mai állásáról volt szó a múltkor, s kiderült, a szomszédok e tekintetben lekörözik Háromszéket, előrébb tartanak a magánosításban, illetve hát a visszaszolgáltatási huzavona nálunk bizony ,,huzavonább", vontatottabb, mint ott.