Belföldi hírek

2012. február 4., szombat, Belföld

Kinek a jelöltje?
Összementek a magyar pártok Marosvásárhelyen: miután a magyar történelmi egyházak szerdán közös közleményben fejezték ki örömüket, egyetértésüket és támogatásukat azért, hogy az RMDSZ és az EMNP dr. Vass Levente személyében közös polgármesterjelöltet állít, tegnap az EMNT és az EMNP marosvásárhelyi vezetői, Jakab István és Portik Vilmos a megállapodás megszegésével vádolták az RMDSZ helyi elnökét, aki azt nyilatkozta, hogy "Vass Leventét csak az RMDSZ színeiben kívánják indítani a helyhatósági választásokon", azaz nem független jelölt lesz, ahogy arról korábban megegyeztek.

Kelemen Attila Maros megyei RMDSZ-elnök szerint ezek az állítások "több szempontból sem felelnek meg a valóságnak". "Eddig soha nem merült fel az, hogy Vass Levente függetlenként induljon. (...) Egyetértettünk, hogy minden, őt támogató párt jelképe szerepeljen a választási plakátokon. Az RMDSZ Maros Megyei Állandó Tanácsa tegnapi ülésén úgy döntött, hogy választási koalícióról lehet szó, de pártkoalícióról nem. Közben azonban az EMNT központi vezetése is közbeszólt, Kelemen szerint Jakab István tegnap reggel telefonon közölte vele: most már csak azt tudják elfogadni, hogy Vass Levente kiáll az RMDSZ-ből. Maga Vass Levente azt nyilatkozta: nincs szó arról, hogy az RMDSZ színeiben vagy függetlenként induljon, egy jelöltnek politikai támogatása kell hogy legyen. Kelemen Attila és Jakab István 2011. december 2-án együtt jelentette be, hogy Vass Levente személyében közös polgármesterjelöltet támogat az RMDSZ és az EMNT.
Nem lesznek előrehozott választások
A DLP "kategorikusan ellenzi az előrehozott választásokat", az Alkotmánybíróság döntése után pedig "határozottan azzal számol, hogy júniusban helyhatósági, novemberben parlamenti választásokat szerveznek" – nyilatkozta tegnap Ioan Oltean, a párt főtitkára. Ehhez költségvetés-kiigazításra van szükség, mert nem így terveztek, de "ez nem megoldhatatlan". A helyzetet a hétfői koalíciós ülésen elemzik. * A júniusi helyhatósági választásokat Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is biztosnak tartja (szerinte ezeket 3-án vagy 10-én szervezik meg), a többi kérdés azonban nyitott marad, a parlamenti többség működőképességétől függ – mondotta. A szövetség nyitott az előrehozott választásokról szóló tárgyalásra is, de az a feltétele, hogy erre nagyon széles körben, az összes politikai párt és Traian Băsescu államelnök jelenlétében kerüljön sor, mert "másképpen nem feloszlatható a parlament, ez erőszakkal, az elnök nélkül nem megvalósítható, és nem szabad ilyesmire gondolnunk párbeszéd nélkül". Hozzáfűzte, bármilyen döntés esetében figyelembe kell venni, hogy gazdasági-pénzügyi szempontból 2012 még 2011-nél is keményebb év lesz, hiszen sok országban, köztük az Egyesült Államokban is választások lesznek.
Börtön Vântunak
Féléves letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Sorin Ovidiu Vântu üzletembert Sebastian Ghiţă, a Realitatea tévé menedzserének zsarolása és megfélemlítése miatt. Az ítélet megfellebbezhető. Ghiţă azzal jelenette fel Vântut, hogy a médiamágnás 150 ezer euróval próbálta zsarolni, és halálosan megfenyegette.
Torockó világörökség lehet
A Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együtteseként az UNESCO világörökségi jegyzékének várományosi listájára terjesztette fel a bukaresti művelődési minisztérium Torockót (Rimetea). Erdélyből ez az első ilyen jelölés. A Fehér megyei települést az országos örökségvédelmi listára már korábban felterjesztette a szaktárca, az UNESCO-hoz pedig várhatóan 2013-ban kell beterjeszteni a dokumentációt; ezt követően dönt az ENSZ szakbizottsága arról, hogy a Székelykő alatti falu része lesz-e a világörökségnek. Kelemen Hunor tárcavezető elképzelése szerint Torockót olyan külföldi partnerrel társítanák, amely már kivívta magának a nemzetközi rangot, ezért a magyarországi Hollókőt választották. Együtt pályázva nagyobb az esély.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2012-02-04: Belföld - :

Hírsaláta

KEVESEBB HONATYA LESZ? A népszámlálás adatai nyomán jóval kevesebb képviselője és szenátora lesz Romániának. A jelenlegi törvények értelmében 70 000 ember választhat egy képviselőt és 160 000 egy szenátort, tehát a következő parlament alsóházának nem lehet több, mint 272, a felsőháznak meg 119 tagja. Ez 78-cal kevesebb honatyát jelent. A népszámlálás eredményeinek tükrében minden bi­zonnyal átrajzolják a választási körzeteket. Hogy úgy-e, ahogyan Roberta Anastase elképzeli, azaz a Demokrata Liberális Párt érdekei szerint, vagy sem, az később dől el. (Ziare.com)
2012-02-04: Közélet - Mózes László:

Magma kiállítótér: túl az alapozáson

Hagyományosan A gyűjtemény című csoportos alapkiállítással kezdte az évet a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, de februárban már a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Kőnig Frigyes tárlatát mutatják be, s az év minden hónapjára ígérnek egy-egy új kiállítást.