Gyümölcsfa-matuzsálemek

2007. november 15., csütörtök, Faluvilág

Kisborosnyón Köpe Csaba és felesége, Mircse Melánia hétvégi házzá épített portája folytatásaként nagy kiterjedésű, sok almafás, öreg gyümölcsös tiszteletet parancsolóan állítja meg az embert egy-egy famatuzsálem előtt.

Kísérőm, a Csíkszeredában élő szobrász magyarázza, hogy a Marosvá­sárhelyen élő Mircse Dezső apósa 85 éves, s elbeszélése szerint az almáskert fái az ő gyermekkorában is öregek voltak. 150—200 évesre becsüli az öreg példányok életkorát. A fák nagy része üreges, hatalmas ágaikból egyet-kettőt le kellett műteni, de szijácsuk a kéreg alatt él, szállítja az éltető nedveket az égig érő koronák felé, s az üregekben, a fák odvában madarak és más lények fészkelnek, élnek.

Hatalmas génbank ez a gyümölcsös, kisasszony, batul, aranypármen, pónik, eperalma, minden található itt, ami a régi világ, még a magyar millenniumi évek aromáját érzékelteti velünk. A szobrász a kollektívtől visszaszerzett, hatalmas kert más övezetébe mintegy száz csemetét ültetett, nem a generációváltás, hanem az együttéltetés szándékával. A gyümölcsöst a szigorú északi szelek, a Nemere ellen dombsor védi. Mikor arra jártunk, erős szél fújt, hó is szállingózott, ez előtt a fagy cukrozta meg az almatermést, csak mikor a rétyi medenceszűkülethez értünk, akkor vettük észre, hogy — enyhén túlozva — orkán erősségű szél seperi végig Háromszék lapos lapályát. A kisborosnyói Tompák, Joó­sok, Mircsék és a többiek elődei tudták, hogy miért telepednek ebbe a szélvédett völgykatlanba.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1291
szavazógép
2007-11-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Száraz esztendő őszének csudája

Egyfajta konzervatív berögződés az oka annak, hogy egy-egy mezőföldi faluban nem termelnek intenzíven cukorrépát még akkor sem, ha annak ott jó éghajlati és talajadottságai vannak.
2007-11-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Héjja Alpár szenvedélye

Még nincs vége a háromszéki pityóka kálváriájának, még várja a nép a felvásárlókat, színek alatt, pincékben, fűtetlen csűrökben válogatják a gumókat, rothadásnak indult egy része.