Belföldi hírek

2007. november 15., csütörtök, Belföld
Bírságveszély a mezőgazdaságban

December 16-ig adott határidőt tegnap a kormánynak az Európai Bizottság annak bizonyítására, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások adminisztrációja és informatikai háttere megfelelően véd a sikkasztás, a csalás, általában a korrupció ellen, összhangban az ellenőrzés EU-beli előírásaival.

Ha december 16-ig sem lesz megfelelő a rendszer, akkor a brüsszeli bizottság megvonja az EU-támogatás egynegyedét mindaddig, amíg Románia nem bizonyítja kifizetési rendszere megbízhatóságát. Ez már újabb halasztás: az október elején adott eredeti határidő december elsején járt volna le, amikor a jövő évi kifizetések megkezdődnek az EU-ban. Románia azért kapott haladékot, mert már haladást ért el kifizetési rendszere számítógépes programjának megjavításában, de az eredmények még nem elegendőek. A közvetlen mezőgazdasági kifizetéseket és a vidékfejlesztési támogatásokat az EU a szokásos utófinanszírozásos módszerrel nyújtja, azaz a pénzt a nemzeti költségvetésekből fizetik a kedvezményezetteknek, és utóbb számlák alapján téríti meg az EU, ha mindent rendben talál. Vagyis a gazdálkodókat nem feltétlenül éri kár — a nemzeti kifizetésnek nincs jogi akadálya —, de a költségvetés megszenvedheti a rendszer megjavításának késedelmét. Romániának 2008-ra 443 millió euró, 2009-re 533 millió, 2010-re 624 millió, 2011-re 713 millió, 2012-re 891 millió euró, 2013-ra 1,069 milliárd euró közvetlen kifizetést tervez az EU költségvetése. A vidékfejlesztésre előirányzott összeg jövőre 1,0230 milliárd euró, 2009-re 1,3193 milliárd, 2010-re 1,2362 milliárd, 2011-re 1,2342 milliárd, 2012-re 1,2355 milliárd, 2013-ra 1,2325 milliárd euró az EU közös költségvetéséből.

Mérlegen a Sapientia

December közepéig nyújtja be az illetékes hatóságoknál a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetősége a felsőoktatási intézmény hat szakának végleges akkreditációjára vonatkozó kérését. Dávid László, az intézmény rektora tegnap a magyar kormány illetékeseivel is áttekintette a jóváhagyási folyamat előkészítését. Idén két marosvásárhelyi és négy csíkszeredai szak akkreditálását kérvényezik, a legfőbb gondot a főállású minősített, vagyis docens és professzori fokozattal rendelkező oktatók létszáma okozza. Az erre vonatkozó törvényeket ugyanis tavaly ősszel megszigorították, és most már a főállású oktatók 25 százalékának kell docensnek vagy professzornak lennie. A hat szak közül négy teljesíti ezeket a követelményeket, csak a csíkszeredai két közgazdaságtan szak esetében kell még jóváhagynia az oktatási minisztériumnak azokat az EMTE által korábban sikeresen megszervezett versenyvizsgákat, amelyekre három EU-s, de nem román állampolgár jelentkezett. Ha ez a jóváhagyás húzódik, akkor egy év türelmi időszak alatt megoldják majd ezt a problémát is úgy, hogy közben mind a hat szak végleges elismerésének folyamatát beindítják. Az EMTÉ-n összesen 19 szak működik, ami azt jelenti, hogy még 13 szakot kell akkreditálni. A végleges jóváhagyást csak azt követően lehet kérni, ha legalább három évfolyam végez. ,,Ezt a feltételt jövőben a mérnöki szakok is teljesítik, így várhatóan 2008-ban 10—11 újabb szak jóváhagyását kérvényezzük" — mondta Dávid László.

A demokraták nem engednek

Kormányban és ellenzékben is következetes álláspontot képviselt a Demokrata Párt a kisebbségi törvénytervezet kapcsán — mondta tegnap Emil Boc pártelnök, válaszul Gyurcsány Ferenc ama kijelentésére, miszerint Budapestről úgy látszik, hogy a kormánykoalícióban maradt liberális párt és az RMDSZ továbbra is nyitott e témában, de a demokraták álláspontja változott, s ez sajnálatos módon akadályokat gördít a törvény elé. Boc szerint a jogszabály ellentmond Románia alkotmányának, a Velencei Bizottság javaslatait is megszegi, s ezért nem értenek egyet vele. Ez korábban is így volt, amikor még a kormányban voltak — állítja.

Vadim a Vatikánban

Levélben köszönte meg a román bevándorlók ügyében a pozitív beavatkozást XVI. Benedek pápának Nicolae Văcăroiu szenátusi elnök. A levelet Corneliu Vadim Tudor, az olasz—román parlamenti baráti csoport elnöke a pápa nyilvános kihallgatásán adta át, ugyanakkor meghívta a katolikus egyházfőt Romániába. A pápa bronz emlékéremmel tüntette ki a szélsőséges román politikust, a szenátus alelnökét, aki munkalátogatáson tartózkodik Rómában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2007-11-15: Közélet - x:

A halogatás falait kívánja ledönteni Tőkés

1989-ben a hallgatás falát döntötte le, azóta pedig a halogatás falait döntögeti Tőkés László — ezzel köszöntötték Backamadarason a független európai parlamenti képviselőjelöltet, aki kedden Maros megyei falvakba látogatott el barátai és támogatói társaságában.
2007-11-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Bővítenék a városházát (Sepsiszentgyörgy)

Öt és fél millió lejes beruházással szeretné kibővíteni a sepsiszentgyörgyi városházát Albert Álmos polgármester: a legutóbbi tanácsülésen előterjesztett tervei szerint a közönségszolgálati irodák feltétlenül szükséges megnagyobbítása mellett egy új levéltár, kétszáz személyt is befogadó előadóterem, és húsz-huszonöt gépkocsinak helyet adó föld alatti parkoló kellene a hátsó udvarban.