Az utca hangja

2007. november 16., péntek, Nyílttér

Uniós ,,környezetvédelem" hazai alkalmazása: a BV 08 SFJ rendszámú Fiat haszonjármű vezetője nem talált jobb helyet olajcserére, mint a sepsiszentgyörgyi járóbeteg-gondozó előtti parányi zöldövezetet. Természetesen, a fáradtolajat kieresztette a természetbe... SZEKERES ATTILA FELVÉTELE

Dr. NAGY MARGIT, Sepsiszentgyörgy. Városunk egyedüli, kellemesnek mondható zöldövezete a központi Erzsébet-park, amit még a város régi embereinek köszönhetünk. Itt még lehet sétálni a babakocsikkal, kiülhetnek az idősek, fiatalok a padra jó levegőt szívni, pihenni. Sajnos, máshol nemigen van erre megfelelő környezet, pedig nagy szükség lenne rá! Bármerre megyünk, mindenhol összevissza parkoló, sokszor a járdát is elfoglaló járművek. Az európai normák is megszabják, hogy a lakosság arányaihoz mérten mennyi zöldövezetre van szüksége egy településnek — ez hozzájárul az emberek amúgy is megrongált egészségének fenntartásához. Tehát el kellene kerülni, hogy az Erzsébet-parkot leszűkítsék új parkolók létrehozásával. És egyáltalán nagyobb odaadással, körültekintéssel kellene foglalkozni a város képével. Van erre a polgármesteri hivatalnak embere? Próbáljunk néha igényesebben, frissen, a más városokból érkezők szemével szétnézni itthon. A sok bank között legalább az egyik helyére lehetett volna emeletes parkolót építeni, a meglévő parkokban pedig rendet és fákat akarunk látni! A nyilvánosság előtt egyszer már felvetettem a Grigore Bălan és az 1918. December 1. út kereszteződésénél levő lámpák piszkosságát, de senki nem reagált rá. Igazán felháborító ez a hanyagság!

FERENCZ ALBERT, Sepsiszentgyörgy. Sokan sérelmezik, hogy a park oldalán a fákat kivágták, de nem veszik észre, hogy a túlsó oldalon több facsemetét ültettek. Szerintem nagyon helyesen csinálták, ha már átalakítják a város főterét és parkját, akkor szükség van egy tágas, korszerű helyre a központban.

OPRA ISTVÁN, Kézdiszentkereszt. A falu bácsaként letettem 1500 lej garanciapénzt a tavasszal, hogy nem teszek kárt a falu határában. Ezt most visszaigényeltem, a polgármester meghallgatott, de nem tudott semmit mondani, Domokos Árpádhoz utasított. Tavaly tízmillió régi lejt vettek el tőlem tiszta ártatlanul, mert a saját földjeinkre bementünk a juhokkal, mikor az elnöknő és a tanácstagok odajöttek közölni, hogy egy tanácshatározat értelmében az állatok egyáltalán nem jöhetnek be a mezőre, azaz saját területemen — amelyért adót fizetek — sem tehetem azt, amit akarok. Akkor mondta Domokos Árpád, hogy vágjam le a káposztát, és vigyem ki a hegyre. Az állattenyésztés eddig elég jól ment a faluban, de az új vezetéstől a gazdák nagyon elbizonytalanodtak, hogy az egyetlen jövedelmi forrásról, az állatról is le kell mondanunk, ha így haladnak a dolgok. Nem jól haladnak szerintem!

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-11-15: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhelyi kisállattenyésztők Nagyatádon

November 8. és 11. között a kézdivásárhelyi Columba Kisállattenyésztők Egyesületének négy tagja, két galamb- és két szárnyastenyésztő — Várdó Zoltán, Tankó Lajos, Berde Béla és Nagy István — Nagyatádon, az egyik magyarországi testvérvárosban részt vett a fiatal szárnyasállatok tizenharmadik országos kiállításán, melyen több mint ezerötszáz példányt mutattak be.
2007-11-16: Nyílttér - Sylvester Lajos:

Hagyatéka: Székelyföld egységének gondolata (Határhelyzetek)

Kézdivásárhelyen 93 éves korában, néhány hónappal férje, Czompó István halála után eltávozott közülünk Czompó Irénke néni, a kézdivásárhelyi tanítóképző első igazgatója. ’48 őszén egykori kantai gimnáziumi diákként — miután kuláklistás apám miatt eltávolítottak —, társadalmi eredetemet egyévi építőmunkával javítva, új iskolát kerestem.