Belföldi hírek

2007. november 16., péntek, Belföld

Amerika bírál

Élesen bírálta a román törvényhozást az ügyészi hatáskörök korlátozása miatt Nicholas Taubman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, aki szerint az új módosítások akadályozzák a korrupciós és egyéb bűntények felderítését. A képviselőház ugyanis október végén több mint száz cikkelyt változtatott a büntető törvénykönyvben, megnehezítve az ügyészek munkáját.

Elemzők szerint ezzel lehetetlenné válik a bizonyítékgyűjtés, mivel házkutatási engedélyt csak azt követően kérhetnek a bírótól, miután a gyanúsított megtagadta az ügyész által kért tárgyakat vagy dokumentumokat. A gyanúsított telefonjának lehallgatása és megfigyelése is lehetetlenné válik, mivel ezentúl az ügyész csak a nyomozás második szakaszától, a büntetőjogi eljárás elkezdésétől élhet ezzel az eszközzel. Azaz előbb értesítenie kell az illetőt, hogy ügyészi vizsgálat folyik ellene, csak azután hallgathatja le a telefonját. Eddig az ügyészek rendkívüli esetben 48 órán keresztül bírói engedély nélkül is lehallgathatták a gyanúsítottakat. Az eredeti elképzelések szerint az újságírók is börtönbe kerülhettek volna, ha nyomozati anyagból származó dokumentumokat vagy felvételeket tesznek közzé, de ezt a rendelkezést később a sajtó és a közvélemény nyomására enyhítették. A korrupciós ügyekbe keveredett személyek számára kedvez az az előírás, miszerint ,,súlyos következményű" bűnténynek csak azok számítanak, amelyek következtében tízmillió euró értékű kár keletkezik. Korábban 60 000 eurót rögzített a büntető törvénykönyv. Az amerikai nagykövet aggodalmát fejezte ki a parlament döntése miatt, amely gyengíti az ügyészek hatáskörét az olyan súlyos bűncselekmények leküzdésében, mint például a korrupció. Taubman meglepetésének adott hangot annak kapcsán, hogy egyesek bírálták a közszolgálati televíziót, miután a média sugározta a Decebal Traian Remeş volt mezőgazdasági miniszter megvesztegetéséről készült videofelvételt.

Ki a legjobb

A demokraták és a szociáldemokraták jelöltjei a legnépszerűbbek: egy friss közvélemény-kutatás szerint a DP a szavazatok 33,5, az SZDP pedig 25 százalékára számíthat az EP-választásokon, és jókora lemaradással, alig 9,5 százalékkal követi őket az NLP. Az RMDSZ-nek 4,9 százalékot jósolnak, ami az eredmény háromszázalékos hibalehetőségével nagy különbségeket jelenthet. A programokat illetően ugyanez a rangsor, a DP 23, az SZDP 22,5, az NLP pedig 8,9 százalékon áll, itt az RMDSZ a futottak még kategóriába került.

Rekord üzletmenet

Újabb rekordszinten a román—magyar kereskedelmi forgalom, amely az év végéig elérheti a 4,5 milliárd eurót is — hangzott el a harmadik együttes kormányülés alkalmából Nagyszebenben, a mintegy nyolcvan cég részvételével megrendezett kétoldalú üzletember-találkozón. Az idei kereskedelmi forgalomban 25 százalékos növekedés tapasztalható a tavalyi évhez képest. A kétoldalú kereskedelem 2003 óta több mint kétszeresére nőtt, a forgalom 60—65 százalékát teszik ki a magyar szállítások.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2156
szavazógép
2007-11-16: Közélet - x:

Tőkésre szavaznak a nyugati magyarok

Nemcsak az erdélyi magyarság, de az európai magyarság képviselőjének tekintik Tőkés Lászlót a nyugat-európai magyarok — nyilatkozta Gazda Zoltán, a sepsiszéki Magyar Polgári Szövetség elnöke svédországi útjáról hazatérve.
2007-11-16: Belföld - x:

Hírsaláta

FÉLMILLIÓ EURÓS SEGÉLY. 500 000 eurót utal át a Gorj megyei roma közösségeknek a kormány, hogy segítse lakhatási körülményeik feljavítását — jelentette be Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter kedden, miután két déli faluban találkozott a roma közösségek képviselőivel.