Hírsaláta

2007. november 16., péntek, Belföld
FÉLMILLIÓ EURÓS SEGÉLY. 500 000 eurót utal át a Gorj megyei roma közösségeknek a kormány, hogy segítse lakhatási körülményeik feljavítását — jelentette be Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter kedden, miután két déli faluban találkozott a roma közösségek képviselőivel.

Kíséretében volt Olosz Gergely, az Országos Földgázszabályozó Hatóság elnöke is. Borbély László Gorj megyei látogatása alkalmával a Târgu Jiu-i RMDSZ-szervezet képviselőivel is találkozott, és hangsúlyozta: az RMDSZ-nek, a magyarság egyetlen legitim érdekvédelmi szervezetének fontos a román környezetben magát magyarnak valló közösségek támogatása. Később a szomszédos Dolj megyében is meghallgatták a romák panaszait. (RMDSZ-tájékoztató)

ILIESCU IS BLOGOL. Alig egy évvel azután, hogy az internetes naplóírást útszélinek minősítette a széles nyilvánosság előtt, hirtelen magatartásváltással saját blogot nyitott Ion Iliescu volt államfő, jelenleg az SZDP tiszteletbeli elnöke. Kalandba vetettem magam — nyilatkozta a 77 éves politikus. A hírt minden újság leközölte.

A VAGYONBEVALLÁS RÁÉR. 2008. június 30-ig kell benyújtaniuk az idei vagyonbevallási dokumentumokat a honatyáknak. A képviselőház jogi bizottságának döntése szerint a szenátoroknak, képviselőknek és parlamenti tisztviselőknek a feddhetetlenségi törvény november 25-i életbelépésével nem kell megismételniük a 2006-ra letett vagyonbevallásukat, kivéve azokat, akik ezt eddig nem tették meg. Számukra 2007. december 1. a határidő. (Gândul)

ROMÁN FIÚK RÓMA UTCÁIN. Egyre több 12—16 év közötti román fiú árulja testét férfiaknak a római utcákon. Az Arcigay nevű olasz melegszervezet adatai szerint az elmúlt három hónap során ezer tizenéves fiúprostituált dolgozott az örök város parkjaiban, utcáin és terein. A kiskorúak aránya 15 százalék. A nemzetiség szerinti csoportosítás alapján erős román jelenlét mutatkozik. A homoszexuális fiúprostituáltak 200 eurót keresnek éjszakánként, de ,,akár egy egész hétvégére vagy hétre hajlandóak elszegődni" — tudósított a La Repubblica. Eddig jellemzően albán, kurd, tunéziai és marokkói fiatalok voltak a színtéren, az elmúlt hónapokban aztán elindult a ,,bukaresti hullám": havonta átlagosan hatvan éhező, mélyszegény román fiú érkezik.

GALACON BEZÁRT AZ AL-KAIDA. Elhagyta Romániát az a három férfi — két algériai és egy líbiai állampolgár —, akit az Al-Kaida terrorszervezet itteni fiókjának tekintett a rendőrség, figyelt a titkosszolgálat, és állítólag már 2004-ben kérték kiutasítását az országból. A csoport egy tagjának romániai családja, kettőjüknek pedig vállalkozása is volt, emögött azonban embercsempészettel — illegális bevándorlók Nyugatra juttatásával — foglalkoztak, de gépkocsilopással és feketekereskedelemmel is. Az olasz rendőrség szerint edzőtáborokat is működtettek, ezt azonban a román rendőrök cáfolták. (Cotidianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-11-16: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Amerika bírál
Élesen bírálta a román törvényhozást az ügyészi hatáskörök korlátozása miatt Nicholas Taubman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, aki szerint az új módosítások akadályozzák a korrupciós és egyéb bűntények felderítését. A képviselőház ugyanis október végén több mint száz cikkelyt változtatott a büntető törvénykönyvben, megnehezítve az ügyészek munkáját.
2007-11-16: Közélet - x:

Magyarországi politikusok a megosztásról

Fennáll annak veszélye, hogy az erdélyi magyarság képviselet nélkül marad Brüsszelben ― figyelmeztetett tegnapi sajtótájékoztatóján Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője.