Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Secuiana: jó év után, jó év előtt

2012. február 29., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A gazdasági válság ellenére is jó évként könyvelheti el a 2011-es esztendőt a kézdivásárhelyi Secuiana Rt., a céhes város első, 1968-ban alapított gyára. A cég három újabb külföldi megrendelővel kötött szerződést, és egyelőre nincsenek különösebb gondjaik, nehézségeik.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A részvénytársaság jelenleg 470 alkalmazottat foglalkoztat: nyolcvanöten az országos üzlethálózatban, a többiek a termelésben, illetve az üzlethálózat kereskedelmi részlegén dolgoznak. Dobra László vezérigazgató elégedett az eredményekkel, nőtt a termelésük, újra a 2009-es év szintjén tartanak. A tavalyi év folyamán sikerült hetven személyt alkalmazni, az esztendő második felében pedig három új megrendelőt – két németországit és egy franciaországit – szerezni.
Az októbertől kezdődő tavaszi-nyári termelési sze­zon kissé nehézkesen indult be, mivel ügyfeleiknek gondjuk akadt a megkésett szövetekkel, de azó­ta minden szövet megérkezett, így a Secuiana Rt. termelési kapacitása április elejéig foglalt. A következő szezonról a vezérigazgató még nem tudott pontos adatokkal szolgálni, március elején utazik ugyanis szerződéseket köt­ni az áp­rilisban induló őszi-téli idényre. Dobra László abban reménykedik, hogy nagy változások nem lesznek, a legfontosabb célországokat, Né­met­országot, Fran­ciaor­szá­got és Hol­landiát egyelőre nem érinti annyira a válság, mint a többit, ezért remélhetően a gyár jelenlegi termelését – három nadrágvonalon napi 1650 nadrág és 150–200 ing – képesek lesznek fenntartani. Dobra vezérigazgató szerint jó jel, hogy Kínából és Észak-Afrikából sok nyugat-európai cég visszacsoportosította termelését, és kezdték ismét felkeresni Romániát.
A belföldi eladás is konszolidálódott, a veszteséges üzleteket egy-kettő kivételével felszámolták, jelenleg az üzlethálózatuk huszonhat üzletből áll az ország nagyobb városaiban. A belföldi piacon az Adam’s márka többé-kevésbé teljes választékát kínálják férfi konfekcióban, s ezenkívül ingeket és öltönyöket, zakókat, blézereket és kötött pulóvereket. A tél folyamán nekikezdtek a vastagabb, hosszú ujjú pólók gyártásának, tavasztól pedig saját termelésben rövid ujjú pólókat készítenek. Mivel októberben nem tudtak termelni, most hetente háromszor, két délután és szombaton délelőtt is kénytelenek túlórázni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2012-02-29: Riport - B. Kovács András:

Vadgazdaképzés és pályázatírás a LAM-nál (Erdélyi gazdák az unióban)

Maholnap két évtizede teljesíti a Szé­kelyföldön és a tágabb régióban vállalt kül­detését a LAM Alapítvány, melynek ne­ve a Landwirtschaft, agricultura, mezőgazdaság szavak kezdőbetűiből képeztetett.
2012-02-29: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Napelemhektárok Baróton

A németországi Belectric romániai leányvállalata Baróton közel tízhektáros területre telepítene napkollektorokat. A megvalósíthatósági terv elkészült, felértékelték az önkormányzat tulajdonában levő Technika-telepi területet, a képviselők a legközelebbi ülésen tárgyalják a haszonbérbeadást.