Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Napelemhektárok Baróton

2012. február 29., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A németországi Belectric romániai leányvállalata Baróton közel tízhektáros területre telepítene napkollektorokat. A megvalósíthatósági terv elkészült, felértékelték az önkormányzat tulajdonában levő Technika-telepi területet, a képviselők a legközelebbi ülésen tárgyalják a haszonbérbeadást.

  • A Belectric kolitzheimi egysége
    A Belectric kolitzheimi egysége

A vállalat negyvenkilenc esztendőre venné bérbe a hivatal által 2007-ben vásárolt telket várhatóan mintegy havi 1200 lejért. Nagy István polgármester támogatásra méltónak találja a befektetést, hiszen nemcsak a jelenleg rendeltetés nélküli területet hasznosítják, hanem munkahelyeket teremt, és adóbevételt is hoz. "Miután konkrét ígéretet kaptam, hogy baróti székhelyű céget hoznak létre, s öt-tíz munkahelyet is biztosítanak a helyieknek, minden eszközzel támogatni fogom a zöld energiát termelő park megépítését. Bízom benne, hogy a tanácstagok is így kezelik a kérdést, s nem gördítenek akadályt a megvalósítás útjába" – nyilatkozta Nagy István.
A Belectric az elmúlt két esztendő piacvezető napelemgyártó- és telepítő cége. 2010–2011-ben több mint 704 megawattnyi napenergia termeléséhez szükséges napelemet telepítettek világszerte 10,6 millió négyzetméternyi felületen, ami 14 millió tonna szén-dioxid-kibocsátással járó energia-előállítási műveletet helyettesít.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2012-02-29: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Secuiana: jó év után, jó év előtt

A gazdasági válság ellenére is jó évként könyvelheti el a 2011-es esztendőt a kézdivásárhelyi Secuiana Rt., a céhes város első, 1968-ban alapított gyára. A cég három újabb külföldi megrendelővel kötött szerződést, és egyelőre nincsenek különösebb gondjaik, nehézségeik.
2012-02-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Elképesztő cégnyereségek éve

Rendkívül termékeny évet zárt 2011-ben a román vállalatok többsége. A hetvenegy, tőzsdén jegyzett cég jelentéséből kiderül, az összesített nyereségük meghaladta a 393 millió eurót, ami 62 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – derül ki a Ziarul financiar gazdasági lap elemzéséből.