Elképesztő cégnyereségek éve

2012. február 29., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Rendkívül termékeny évet zárt 2011-ben a román vállalatok többsége. A hetvenegy, tÅ‘zsdén jegyzett cég jelentésébÅ‘l kiderül, az összesített nyereségük meghaladta a 393 millió eurót, ami 62 százalékos növekedést jelent az elÅ‘zÅ‘ évhez képest – derül ki a Ziarul financiar gazdasági lap elemzésébÅ‘l.

A bukaresti tőzsdén (BVB) jegyzett cégek árbevétele 17,6 százalékos növekedést, 13 milliárd eurót összesített, a nyereséges vállalatok száma azonban csekély mértékben csökkent. 2010-ben 54 vállalat termelt profitot és 17 cég bizonyult veszteségesnek, tavaly azonban már csak 49 cég volt nyereséges, és 22 tőzsdei cég zárt mínuszban.
Az év nyertese a befektetési alapoknál a SIF Transilvania (SIF3) és a SIF Moldova (SIF2), árbevételük 168, illetve 87 százalékkal nőtt az előző évhez képest, köszönhetően elsősorban annak, hogy az Erste felvásárolta a Román Kereskedelmi Bankban tulajdonolt részesedésüket. A kárpótlási alap (Fondul Proprietatea, FP) tavaly év eleji tőzsdére vitele több mint 66 százalékkal dobta meg BVB nyereségét, ezzel a román tőzsde a bevétel-növekedés tekintetében a harmadik helyre került.
Legnagyobb árbevételt a Petrom (SNP) regisztrált. A cég 2011 első kilenc hónapjában 5,3 milliárd eurós bevétel mellett 688 millió eurós profitot valósított meg, miközben az előző teljes évi nyereség nem érte el az 523 millió eurót. A biztató profitvárakozások idén 31 százalékkal tornázták fel a Petrom tőzsdei árfolyamát, 0,38 lejes szinten a vállalat piaci értéke meghaladja az ötmilliárd eurót. Ezzel együtt a papírok jelenlegi árfolyama alig 75 százalékkal magasabb, mint amennyit 2004-ben az osztrák OMV fizetett a többségi részvénypakettért, ugyanakkor 40 százalékkal alacsonyabb a 2006-ban regisztrált csúcshoz képest, amikor a vállalat tőkésítése meghaladta a tízmilliárd eurót. Az elemzők ezért a múlt évre részvényenként 0,023 és 0,033 lej közötti osztalékra számítanak, ami a banki kamattokkal megegyező, 6, illetve 8,6 százalékos éves hozamot jelentene a befektetőknek.
Jelentős összeget zsebelt be tavaly az FP is, a portfóliójában lévő vállalatok közel 128 millió euró nyereséget utaltak át osztalékként a Franklin Templeton Investments által kezelt alap kasszájába.
A legértékesebb román pénzintézetnek tavaly a SocGen helyi leánya, a Román Fej­lesztési Bank (BRD) bizonyult annak ellenére, hogy profitja hét százalékkal zsugorodott az elÅ‘zÅ‘ évhez képest – éves nyeresége azonban így is meghaladta a 110 millió eurót.
A gázszállító Transgaz (TGN) 392 millió eurós profitjának jelentős része várhatóan a részvényesek zsebét béleli ki. Jelentős osztalékra számíthatnak az Alro Slatina (ALR) tulajdonosai is.
A vesztesek listáját a Rompetrol vezeti bevételeinek 43 százalékos növekedése ellenére, a kazah KazMunaiGaz tulajdonában lévő olajvállalat 167 millió euró mínuszt termelt 2011-ben. Második az Oltchim (OLT) 63 millió eurós veszteséggel, de bánhatják döntésüket a szebeni Concefa (COFI) vagy Turbomecanica (TBM) papírjainak korábbi vásárlói is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2012-02-29: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Napelemhektárok Baróton

A németországi Belectric romániai leányvállalata Baróton közel tízhektáros területre telepítene napkollektorokat. A megvalósíthatósági terv elkészült, felértékelték az önkormányzat tulajdonában levő Technika-telepi területet, a képviselők a legközelebbi ülésen tárgyalják a haszonbérbeadást.
2012-02-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

A női vállalkozók bankja
Alig több mint másfél éve indított a Garanti Bank nÅ‘i vállalkozók számára termék- és szolgáltatáscsomagot, mely sikeresnek mutatkozik – áll a pénzintézet értesítÅ‘jében. Mintegy 1400 olyan ügyfelet sikerült megnyerniük, ahol vagy a tulajdonos- vagy a menedzsercsapatban a nÅ‘k meghatározó szerepet játszanak, 120 hasonló kis- és középvállalkozásba helyeztek ki hitelt országszerte, mintegy kilencmillió euró értékben.