Magyarországi politikusok a megosztásról

2007. november 16., péntek, Közélet
Fennáll annak veszélye, hogy az erdélyi magyarság képviselet nélkül marad Brüsszelben ― figyelmeztetett tegnapi sajtótájékoztatóján Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője.

A liberális politikus közölte: ,,Felszólítjuk a Fideszt, hogy ne törekedjék az erdélyi magyarság politikai megosztására, ne törekedjék arra, hogy az erdélyi magyarság legitim politikai szervezetétől, az RMDSZ-től elvegye azt a lehetőséget, hogy képviselőket küldhessen az Európai Parlamentbe". Eörsi szerint a magyar―román együttes kormányülés napján eddig soha senkitől nem tapasztalt döbbenetes támadás érte a kormányt. Kitért arra, hogy Tőkés László református püspöknek jogában áll indulni az EP-választásokon, de minden egyes rá leadott szavazattal romlik az esély, hogy az erdélyi magyarság képviselőt tud küldeni Brüsszelbe, mert kevesebb voks jut az RMDSZ-nek. Eörsi Mátyás emlékeztetett rá, hogy nem egészen három héttel ezelőtt az Országgyűlésben bírálta Orbán Viktor Erdély-politikáját, amiért erdélyi kampánykörútján a ,,romániai magyarok megosztásán fáradozott, és a romániai magyarság legitim választott szervezetének politikai riválisa, Tőkés László püspök mellett kampányolt". A szabad demokraták frakcióvezetője szerint akkor még nem volt világos, hogy a Fidesz célja nem egyszerűen Tőkés László megsegítése, hanem kifejezetten politikai károkozás az RMDSZ-nek. Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy az erdélyi magyarságot legitim törekvéseiben támogassa.

A Fidesz továbbra is fenntartja véleményét, hogy a szerdai magyar―román kormányülés kizárólag kampánycélokat szolgált. Balla Mihály országgyűlési képviselő szerint a magyar―román együttes kormányülésnek magyar nemzeti szempontból akkor lett volna értelme, ha a magyar kormány előrehaladást tudott volna elérni az olyan rendkívüli fontosságú nemzeti kérdésekben, mint a Sapientia Egyetem helyzete vagy az autonómia ügye. Mivel azonban ezekben a kérdésekben a magyar kormány még csak meg sem próbált előrehaladást elérni, világossá vált, hogy az együttes kormányülés kizárólag kampánycélokat szolgált.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4485
szavazógép
2007-11-16: Belföld - x:

Hírsaláta

FÉLMILLIÓ EURÓS SEGÉLY. 500 000 eurót utal át a Gorj megyei roma közösségeknek a kormány, hogy segítse lakhatási körülményeik feljavítását — jelentette be Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter kedden, miután két déli faluban találkozott a roma közösségek képviselőivel.
2007-11-16: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Elhunyt Kosáry Domokos akadémikus
Életének 95. évében elhunyt Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori elnöke. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke azt hangsúlyozta, hogy Kosáry Domokossal a magyar tudományosság elvesztette nagy-nagy öregjét, az egyik nemzetközileg legismertebb magyar történészt.