Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírbörze

2012. március 7., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Ragasztógyár Sepsiszentgyörgyön
Március 12-én kezdi meg stratégiailag fontos hőszigetelő rendszere egyik elemének gyártását Sepsiszentgyörgyön a Masterplast Nyrt.

A homlokzati hőszigetelő rendszerhez kapcsolódó ragasztó gyártása hozzájárul a társaság romániai piaci pozíciójának erősítéséhez. Az 1997-ben alapított, magyar tulajdonú cég fő tevékenysége az építőipari szigetelőanyagok gyártása és értékesítése. A magyarországi központú cégcsoport tizenhárom közép- és kelet-európai országban, illetve Kínában rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és három saját tulajdonú gyártóegységet működtet.


Kelendőek a székely termékek
Megkétszereződött 2011-ben a székely termékek forgalma a magyarországi Cora üzletláncban, túllépte a 100 millió forintot, így a Magyar Hipermarket Kft. idén is folytatni szeretné a két éve egyre nagyobb sikerrel megszervezett Székely Hetek című rendezvényét. Idén Hargita megyéből 31, Háromszékről három, míg Maros megyéből négy cég jelentkezett. Idén a romániai üzletlánc is képviseltette magát a termékbemutatón. Ezzel új piac nyílhat a székely termékek előtt, hiszen ily módon az exportengedéllyel nem rendelkező vállalkozók áruinak is van esélyük bekerülni.


Dicsőszentmártoni napelempark
A Maros megyei Dicsőszentmártonban épül meg Románia legnagyobb napelemparkja, amely a tervek szerint 36 megawatt áram előállítására lesz alkalmas. A város 29 évre adta koncesszióba a beruházást befogadó 109 hektáros telket a Sol Stark Power cégnek, a temesvári vállalat 72 millió euróra becsült beruházás nyomán több mint 150 ezer napelemet tervez megépíteni, és ennek érdekében 150 ideiglenes munkahelyet létesít. A beruházás nyomán a cégnek évente mintegy 120 ezer eurót kell fizetnie járadékként az önkormányzatnak, ugyanakkor a város évi közvilágítási költségeinek mintegy fele is megtérül. A polgármesteri hivatal várhatóan március közepén írja alá a szerződést a temesvári céggel.


Borcsata
Tizenegy magyar és ugyanennyi külföldi csúcsbor vesz részt az idei VinCE Budapest borrendezvényre meghirdetett március 23-i vakkóstoláson, amelynek nemzetközi bírálóbizottságában Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting szervezője is részt vesz. A Francia­országban élő angol borszakértő kezdeményezésére létrejött, később Judgment of Paris (Párizsi ítélet) néven elhíresült vakkóstolón nagy francia és amerikai borok versengtek, és addig elképzelhetetlen módon mindkét kategóriát kaliforniai tételek nyerték. A kiállításon első alkalommal lesz villányi cabernet franc-terasz, többek között a Bock, a Gere Attila, Malatinszky, a Tiffán és a Vylyan pincészet boraival, de a közös bemutatkozás mellett döntött a Pannon Bormíves Céh is, amely mások mellett a tokaji Árvay, a szekszárdi Dúzsi, a balatonfüredi Figula Pincészet, a szekszárdi Heimann, az egri St. Andrea Szőlőbirtok és a szekszárdi Vida pincészeteket fogja össze.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2012-03-07: Pénz, piac, vállalkozás - :

Járulékcsökkentési tervek

A társadalombiztosítási járulék csökkentését tervezi a kormány – jelentette be Mihai Răzvan Ungureanu a román közszolgálati televíziónak adott interjújában.
2012-03-07: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Román–magyar stratégiai szövetség (Határhelyzetek)

Nem kevés azon magyarok száma Romániában, akik furcsállották, többen megütköztek Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottsága elnökének a csíkszeredai sajtótájékoztatón elhangzott kijelentésén, miszerint "európai és világviszonylatban is egyedülálló helyzet alakult ki a magyar–román kapcsolatokban", és ezt a viszonyt stratégiai szövetségnek nevezte.