Pár lépés a csapdákig

2007. november 17., szombat, Máról holnapra

Még egy hét a november 25-re kiírt európai parlamenti választásokig, illetve az ,,árukapcsolt" egyéni körzetes voksolásról rendezett népszavazásig.

Bármilyen derűlátóak is lennénk, mégis tárgyilagosan tudatosítanunk kell, hogy kettős csapda várhat reánk e napon: belső vitáink, torzsalkodásaink következtében brüsszeli képviselet nélkül maradhatunk, s bár ez a mandátum csak két esztendőre szól, könnyen megtörténhet, hogy a jövőben soha nem is jutunk el oda. Mert egy vereség után csak omolhat a part, fogyatkozik a remény, vékonyodik a politikai érdeklődés, a szavazópolgárok legyinteni fognak az elit ambícióira. Ezt a dolgot el lehetett volna kerülni, ha az RMDSZ és a Tőkés László körül csoportosult erők megegyeztek volna a közös lista, illetve képviselet ügyében. Nem így történt, nem született meg az a kompromisszum, mely holtbiztosan szavatolhatta volna brüsszeli jelenlétünket. A kudarcban mindkét fél felelős a maga módján, s bár e felelősséget mindketten igyekeznek a kerítésen át a szomszéd telkére átdobálni, nem kerülhetik meg a vereséggel való várható szembesülést. Most ugyan még mind a két tábor optimistán nyilatkozik: az RMDSZ az öt százalék elérhetőségéről beszél, Tőkés László ugyancsak derűlátóan mondja, hogy az ő táborába átszavazókkal el lehet érni azt a 2,85 százalékot, mely a független jelölt bejutásához szükséges. De szép is lenne, ha így lenne ez, s mind az RMDSZ megválasztott jelöltjei, mind Tőkés László készíthetné november 25. után a brüsszeli útipoggyászt! Ám a prognózisok másról beszélnek: ezek szerint egyik tábor sem elég erős ahhoz, hogy diadalra vigye ügyét. Reménykedjünk mégis, s főleg menjünk szavazni — ki-ki lelke és ízlése szerint, mert egy esetleges csodát csak ez hozhat.

A másik nagy aktus, a népszavaztatás még veszélyesebb számunkra. A választási rendszer módosítására kidolgozott bő tucatnyi változatból Traian Băsescu azt választotta ki, s próbálja most egy referendummal áterőltetni, mely gyakorlatilag kétpártivá tenné a parlamentet, elsöpörné vagy eljelentéktelenítené a kisebb pártokat — köztük az RMDSZ-t is —, s valamiféle demokrata párti hegemóniát eredményezne a törvényhozásban. A szociáldemokraták megtűrése csak arra lenne jó, hogy ,,őfelségének legyen ellenzéke is".

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-11-17: Közélet - Farcádi Botond:

Önkormányzatok fejlesztési tervei

Nincs hiány ötletben, hogy mire lehetne költeni a Regionális Operatív Program keretében elérhető uniós pénzeket, ám az ötlettől a kivitelezésig még nagyon hosszú az út — derült ki azon a tanácskozáson, amelyet a Kovászna Megyei Tanács szervezett Sepsiszentgyörgyön az inkubátorházban.
2007-11-17: Közélet - Szekeres Attila:

Az együttélés értékei

A nemzetiségek együttélésének magatartásformái és értékei témakörben szervezett nemzetközi tudományos ülésszakot a sepsiszentgyörgyi Alteris Multikulturális Egyesület. Az árkosi Európai Oktatási Központban ma kezdődő szimpóziumról Victor Sibianu és Brassai László, a szervezet elnöke, illetve titkára tájékoztatott.