Az együttélés értékei

2007. november 17., szombat, Közélet

A nemzetiségek együttélésének magatartásformái és értékei témakörben szervezett nemzetközi tudományos ülésszakot a sepsiszentgyörgyi Alteris Multikulturális Egyesület. Az árkosi Európai Oktatási Központban ma kezdődő szimpóziumról Victor Sibianu és Brassai László, a szervezet elnöke, illetve titkára tájékoztatott.

Az egyesület háromlépcsős terve keretében pályázatot nyújtott be a kormányfőtitkárság alárendeltségében működő Etnikumközi Kapcsolatok Főosztályára. Első lépésben a különböző nemzeti, vallási és kulturális közösségek közötti kapcsolatokat szerették volna tanulmányozni, a másodikban szociológiai felmérést képzeltek el különböző etnikai csoportok együttéléséről, a harmadik pedig nemzetközi tudományos ülésszak a felmérések eredményeinek kiértékelésére. Csupán utóbbira kaptak részleges támogatást, habár a másodikat tartották a legfontosabbnak — közölte Sibianu. Ám azt, ha önerőből is, de elvégzik, megvannak hozzá a szakembereik.

A mostani konferencián jeles külföldi személyiségek vesznek részt, így Monica Heintz, a párizsi egyetem nemzetközi hírű szakértője és Florentina Harbo, a Norvégiai Stratégiai Tanulmányok Intézetének munkatársa, de ismert szakértőket hívtak meg Magyarországról és Romá­niából is. A program keretében két kötetet is kiadtak: a szimpózium előadásainak teljes anyagát száz példányban jelentették meg magyar, román, angol, francia és német nyelven, s kétszáz példányban elkészült az Alteris egyesület első évkönyve.

A rendezvény célja, hogy szakemberek beszéljenek az együttélés gondjairól, ne politikusok, akik egyrészt nem értenek hozzá, másrészt igyekeznek politikai tőkét kovácsolni a kérdésből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2007-11-17: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Pár lépés a csapdákig

Még egy hét a november 25-re kiírt európai parlamenti választásokig, illetve az ,,árukapcsolt" egyéni körzetes voksolásról rendezett népszavazásig.
2007-11-17: Közélet - x:

Hargita az első

Az első uniós finanszírozásra alkalmas projekt a 123-as Hargita megyei út rehabilitálását célzó pályázat — jelentette be tegnap Csíkszeredában Borbély László fejlesztési miniszter.