Hírsaláta

2007. november 17., szombat, Belföld

MÉGIS DRÁGUL A GÁZ. Pontos adatot csak december közepén hoznak nyilvánosságra, de az már biztos, hogy január 1-jétől emelkedik a földgáz lakossági ára.

A hírt Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter jelentette be, hozzátéve, a villamosenergia-árak megmaradnak a mostani szinten, tekintettel arra, hogy a cernavodai atomerőmű nyáron beindult második reaktora több olcsóbb villamos energiát termel. Vosganian szerint jövőben a gáz és energia lakossági árát az infláció mértékéhez igazítják, ami várhatóan 3,8 százalék körüli lesz. (mediafax.ro)

CSÚNYÁN MELLÉFOGTAK. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon Aranypálma-díjat nyert román film (4 hónap 3 hét és 2 nap, röviden 4-3-2) főszereplőjét akarta letartóztatni az olasz rendőrség. A 31 éves Laura Vasiliu egy újabb filmszerep kedvéért utazott Torinóba, de megérkezése után pár órával szállodai szobájában rátörtek a carabinierik, és majdnem megbilincselték, mire — szerződését előrántva — sikerült tisztáznia magát. Végül kiderült, hogy egy azonos nevű és ráadásul mindössze ötnapi különbséggel született romániai tolvajt keresnek, de a színésznő sokkos állapotba került, és az ügy már-már diplomáciai botránnyal fenyeget. (Evenimentul zilei)

MINDEN HELY ELKELT. A magas árak ellenére már hetek óta lefoglalták a hazai üdülőtelepeket szilveszterre, és a tavalyhoz képest egyharmaddal nőtt az Ausztriába utazók száma is — ez egyébként sok esetben olcsóbb mulatság, mint egy Prahova-völgyi kiruccanás. Az Adevărul szerint kelendőek a meleg égövi célok is, elsősorban a Földközi-tenger déli és keleti partjai. Aki még csak most kezd szervezkedni, annak a legtöbb iroda már csak a maradék helyeket tudja felkínálni.

MIBEN LESZÜNK ELSŐK? Európa legnagyobb karácsonyfáját Bukarestben állítják fel az idén — no, nem igazi fenyőt, hanem egy fémből készült óriásszerkezetet. A 76 méter magas, 290 tonnás alkalmi dísz felszerelésén 300-an dolgoznak az Unirii téren. A Millennium Bank ajándékát 25 teherautóval szállították a helyszínre, és december 1-jétől január 6-ig számtalan rendezvényt szerveznek körülötte. (România liberă)

BESZERVEZIK A TAPSOLÓKAT. Néhány félig telt terem és lehurrogás után az RMDSZ úgy döntött, hogy az EP-kampány zárórendezvényére megszervezi a közönséget: a Maros megyei ügyvezető elnök körlevélben figyelmeztette a községi polgármestereket, hogy teli buszokkal és a résztvevők pontos névsorával induljanak a marosvá­sárhelyi sportcsarnokba. A Krónika munkatársának utólag úgy magyarázták a ’89 előtti hangulatot idéző felszólítást, hogy a sértődések elkerülése végett szabták meg az egyes helységek képviseleti arányait.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2007-11-17: Közélet - x:

Cozma kiszabadul?

A rahovai börtönigazgatóság egyhangúlag jóváhagyta Miron Cozma bányászvezér feltételes szabadlábra helyezését, miután az utóbbi időben kifogástalanul viselkedett.
2007-11-17: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Az érdekek is különböznek
A politikai osztálynak másak az érdekei, mint a 22 millió román állampolgárnak — jelentette ki Traian Băsescu államelnök tegnap.