Belföldi hírek

2007. november 17., szombat, Belföld
Az érdekek is különböznek

A politikai osztálynak másak az érdekei, mint a 22 millió román állampolgárnak — jelentette ki Traian Băsescu államelnök tegnap.

Szerinte a jelenlegi politikai osztály a számára kedvező törvénymódosításokban érdekelt, ezt célozza a büntető törvénykönyv és a miniszteri felelősségre vonatkozó jogszabály olyatén megváltoztatása, hogy sem a honatyákat, sem a kormánytagokat ne lehessen bíróság elé állítani. Băsescu szerint a jelenlegi politikai osztály által alkotott törvények nem vontak maguk után fejlődést a románok számára olyan fontos területeken, mint például az egészségügy, oktatás, mezőgazdaság és igazságügy.

Egykori besúgókat lepleztek le

Több, az egykori szekuritátéval együttműködő volt teológiai alkalmazott nevét hozták nyilvánosságra a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület rendes őszi közgyűlésén tegnap. A Krasznán tartott gyűlés egyik napirendi pontjánál Tőkés László hivatalosan bejelentette: sikerült egy személyt azonosítania egykori besúgói közül, ez pedig nem más, mint Gálfi Zoltán professzor, volt teológiai tanár. Kezében dossziéjával a püspök elmondta: Gálfinak meghatározó szerepe volt 1990 és 2000 között az egyház életében, hiszen a zsinat szürke eminenciásának minősült. ’89 előtt úgy viselkedett, mint a plébános, aki a gyónási titkot használta fel, hiszen Gálfi — Tőkés édesapja és Kallós Zoltán néprajzkutató mellett — a diákjairól jelentett — fogalmazott a diákként szintén besúgott Tőkés László, aki 1974—75-ben ifjúsági vezető volt. Felszólalt Hermán M. János egyházkerületi tanácsos, aki két további teológiai alkalmazottat nevezett meg: az ő megfigyelési iratcsomójából Szőcs Endre volt teológiai tanárról és Izsák Vilmos volt teológiai titkárról derült ki egyértelműen, hogy jelentett. Tőkés szerint egész másként alakult volna az egyház története, ha még az elején le tudták volna leplezni a szekuritáté valamennyi beszervezett emberét. A közgyűlésen részt vett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, aki pártja támogatásáról biztosította Tőkés Lászlót. A közgyűlés az EP-választásokkal kapcsolatosan arra buzdítja a híveket, hogy ,,szavazatukkal keresztyén-nemzeti értékeink és nemzeti érdekeink hiteles európai képviseletét segítsék elő és támogassák", a népszavazáson pedig legjobb lelkiismeretük szerint szavazzanak.

Európai színvonalú iskola Déván

A dévai Téglás Gábor Iskolacsoport kitűnő példája annak, hogy a román és magyar kormány együttes ülésén meghozott döntések gyakorlatba ültetése hozzájárul az erdélyi magyar nemzeti közösség szülőföldön való megmaradásához — nyilatkozta Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter tegnap Hunyad megye székhelyén. Ezelőtt három évvel a Téglás Gábor Iskolacsoport 350 magyar tanulóval, félkész épületben, malteres ládák között kezdte meg az első tanévet. Idén szeptemberben a harmadik tanév hatszáz tanulóval indulhatott be, az iskola épülete több mint kilencven százalékban elkészült, és a két kormány közös döntése szerint további támogatásban részesül. Európai színvonalú iskolát sikerült létrehozni Déván, mely példaértékű a dél-erdélyi magyar szórványközösség számára — emelte ki Winkler, majd ismertette azon közúti és vasúti, valamint turisztikai és környezetvédelmi fejlesztési terveket, amelyekbe Hunyad megye is bekapcsolódhat.

Össztűz Taubman körül

A belügyekbe való beavatkozással vádolják Nicholas Taubman amerikai nagykövetet a román politikusok, miután a diplomata bírálta a büntető törvénykönyv módosítását és a korrupció leküzdésében mutatkozó lagymatagságot. Előbb Bogdan Olteanu képviselőházi elnök kérte ki magának, hogy ,,egy korrupcióval tisztségbe került" külföldi nemtetszését fejezi ki, tegnap pedig Călin Popescu Tăriceanu kormányfő az ellenzéki Ion Iliescu és Adrian Nástase szociáldemokrata, valamint Corneliu Vadim Tudor nagyromániás politikusokkal vállvetve utasította vissza a ,,kéretlen, megengedhetetlen" stb. véleményt. Iliescu a szovjet nagykövetekhez hasonlította az Egyesült Államok küldöttét, Vadim Tudor pedig az országból is kitiltaná. Ugyanakkor Mircea Geoană SZDP-elnök a DP és az LDP vezetőivel, sőt, néhány NLP-politikussal együtt óriási hibának tartja Taubman ledorongolását, és Olteanu menesztését követeli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2154
szavazógép
2007-11-17: Belföld - x:

Hírsaláta

MÉGIS DRÁGUL A GÁZ. Pontos adatot csak december közepén hoznak nyilvánosságra, de az már biztos, hogy január 1-jétől emelkedik a földgáz lakossági ára.
2007-11-17: Közélet - Farkas Réka:

Szükség van a civil tiltakozásra (Tanügyi reformcsomag)

,,Bűnrészesség a hallgatás, hangosabb civil társadalmi megnyilvánulásokra van szükség, hogy elérjük, a most készülő tanügyi törvénycsomag ne a jelenlegi formában, a magyarok számára hátrányos kitételekkel lépjen életbe" — jelentette ki Márton Árpád képviselő.