Hírsaláta

2012. március 17., szombat, Belföld

KILÉPNEK. Ha a koalíciós partner meggondolja magát a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyében, az RMDSZ kilép a kormányból – jelentette ki Ko­lozsvárott Máthé András Levente képviselő a helyi televízióban. (Cotidianul)

AZ OK: FÉLTÉKENYSÉG ÉS ÖSSZEFÉRHETET­LEN­SÉG. Még mindig a marosvásárhelyi orvosi leendő magyar fakultása miatt hangos a román sajtó, igen kevés olyan újságíró vagy politikus él ma e földön, aki legalább megpróbálná megérteni, hogy miért is van szüksége a magyarságnak az anyanyelvi képzésre. Kivétel, természetesen, Smaranda Enache, aki e kérdést elemezve azon töpreng, milyen toleranciára, milyen európai szellemben neveli a románság fiatal­jait, ha azok nacionalista jelmondatokkal vonulnak utcára? Smaranda Enache szerint a MOGYE-n valójában emberek közti féltékenységről, személyes összeférhetetlenségekről szól a vita, s erről csakis az egyetem szenátusa és vezetősége tehet. Éppen ezért Enache asszony törvénytelen döntésekkel és rosszindulattal vádolja az egyetem rektori hivatalát és szenátusát, mert nem módosították a chartát az oktatási törvény értelmében. A dokumentum ugyanis nem támasztja alá az egyetem multikulturális voltát, inkább olcsó és nevetséges furfanggal kijátssza azt. (Marosvásárhelyi Info)
PAVLOVI REFLEX A ROMÁN NACIONALIZMUS. A románok gyűlölik a magyarokat, mert erre tanították a történelemkönyvek, tanáraik, de főképp mert éveken át manipulálta őket a televízió, az újságok és a politikusok, akikben majdnem pavlovi reflex alakult ki e kérdés kapcsán, s ezért arra számítanak, minél nacionalistábbak, annál több szavazatot sikerül megszereniük – írja Sabina Fati a România liberăben.
DRÁGA AZ ORVOS. A hazai lakosság több mint 73 százaléka nem ment orvoshoz 2010-ben az ezzel járó költségek miatt – közölte felmérését a Nemzetközi Gyógyszer­gyártók Romániai Egyesülete. A helyzet aggasztó, és a hazai egészségügy alapproblémájából fakad, az alulfinanszírozottságból. Romániában 600 euróra tehető az egy főre eső egészségügyi kiadás, míg az uniós átlag 1800 euró. Románia utolsó helyen áll az egészségügyre fordított GDP-arányos összeggel is, ami 3,6 százalék, az uniós átlag fele, míg például az élenjáró Franciaország GDP-jének több mint 9 százalékát költi az egészségügyi rendszerre. A hazai állami ráfordítás aránya alacsonyabb, mint az afrikai országok átlaga. (Manna)
NEM FÉR A BŐRÉBEN URBAN. Ha a cigány nyelv bejutott a bukaresti líceumokba, miért ne csinálnánk a magyaroknak egyetemeket – mondta egy interjúban a demokrata pártból épp meghökkentő és idegengyűlölő megjegyzései miatt kizárt szenátor, Iuliu Urban. Hozzáfűzte, nem szereti ezeket az RMDSZ-es fiúkat, de kérésüket törvényesnek és megalapozottnak tartja. Jellemző ellenben rá, hogy a cigány nyelv oktatása kiverte nála a biztosítékot. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 347
szavazógép
2012-03-17: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Németország támogatását kérik
Magyarország támogató hozzáállást kér Németországtól az Európai Unióval folytatott vitákkal összefüggésben – mondta Németh Zsolt, aki tegnap Berlinben német politikai és gazdasági vezetőkkel folytatott tárgyalásokat.
2012-03-17: Közélet - Szekeres Attila:

A katolikus egyház sikertörténete

Pénzes Loránd A sepsiszentgyörgyi katolikus egyház a 18–20. században című könyvét mutatták be tegnap délután a Székely Nemzeti Múzeumban. Boér Hunor főkönyvtáros házigazdaként mondott üdvözlőbeszédében kifejtette, öröm látni, mennyi könyvet és városát szerető ember gyűlt össze. Knop Ildikó, a Sepsiszentgyörgy Kiadó munkatársa közölte, az 550 könyvek sorozatban már a harmadik kötetet bocsátják az olvasó rendelkezésére.