TornaVereség a svájciaktól

2007. november 19., hétfő, Sport
Előzetesben engedtessék meg, hogy megyénk és városunk kampányba merült politikusainak sportismereteit felfrissítsük...

...hogy a kampány hátralévő periódusában még véletlenül se zagyváljanak összevissza tücsköt s bogarat, ne verjék dobra tájékozatlanságukat, különösen ha már évek óta kapcsolatuk van (vagy tisztségüknél fogva kellett volna legyen) a sporttal: ,,nem is tudtam, hogy a városban él még a tornasport..." —, s mondjuk el, milyen sportágak működnek Sepsiszentgyörgyön: asztalitenisz, atlétika, autósport, birkózás, dzsiu-dzsicu, fogathajtás, karate, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovaglás, motorsport, paintball, sakk, sí, tollaslabda, torna, úszás. S ha netán nagyon gyötri a kíváncsiság — egy kampányban soha sem lehet tudni, mire kérdeznek rá a szavazók, akiknek voksáért esedeznek — az eredmények után, lapozzák fel a megyei könyvtárban a Háromszék kollekcióját. Utána pedig nyugodtan mehetnek kampány-kerékpározásra. És most következzék a szombat délutáni nemzetközi fiú tornászvetélkedő Románia és Svájc ifjúsági vá­logatottja között. Két felkészülőben lévő válogatott találkozott, s adott számot pillanatnyi felkészültségéről. Éppen ezért nem volt meglepő a szokatlanul laposabb, szürkébb teljesítmény, a gyakorlatok kivitelezésébe becsúszott sok hiba, s éppen ezért a gyakran fel-felvillanó alacsony pontérték. Felké­szültebbnek nem kis meglepetésünkre a svájciak bizonyultak. A hat szer közül ötben — talaj, lólengés, ugrás, korlát és nyújtó — múlták felül a románokat. Így aztán csak logikus a csapatverseny végeredménye: Svájc—Romá­nia 333 900—326 450.

Messzemenő következtetéseket nem szabad ebből a vereségből levonni, de azért elgondolkozhatunk rajta, hiszen túl azon, hogy a felkészülés kezdeti stádiumában van a válogatott, teljesítményében igenis benn van az évről évre apadó emberanyag s a jónak nem mondható anyagi háttér. Mondom, nem akarok messzemenő következtetést levonni, de ez a találkozó is jelzi, hogy a lejtőn lefelé halad a román férfi tornasport. A győztes csapat: Wegmann Kimon, Haller Nils, Bucher Pascal, Rossi Kevin, Honauer Silvan, Grossklaus Luca, és a vesztes: Vlad Cotina, Iosif Motan, Cornel Buruhosu, Ştefan Marinescu, Iulian Gheorghe, Laurenţiu Nistor. Egyéni összetettben román győzelem született, de sokat mond az a tény, hogy az első hat között négy svájci szerepel: 1. Vlad Cotuna (román) 84 950 pont, 2. Haller Nils (svájci) 83 350, 3.Wegmann Kimon (svájci) 83 200, 4. Honauer Silvan (svájci) 82 250, 5. Rossi Kervin (svájci) 81 600, 6. Iosif Motan (román) 81 000. A szerenkénti győztesek: talaj: Vlad Cotuna 14 950 pont, lólengés: Bucher Pascal (svájci) 14.450 pont, gyűrű: Vlad Votuna 14 150 pont, ugrás: Wegmann Kimon 15.050 pont, korlát: Bucher Pascal 14 850 pont, nyújtó: Vlad Cotuna 14 150 pont.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2007-11-19: Sport - x:

Még egy próbálkozás (Összmagyar Diákbajnokság)

A kilencvenes évek elején Dunaújvárosból érkezett a meghívó a MAGYAR GYERMEKEK FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKAI VILÁGTALÁLKOZÓJÁRA. A Székely Mikó Kollégium válaszolt a meghívásra, s jó évtizeden át ez a ,,világtalálkozó" valósággal lázban tartotta minden iskolai év VII—VIII. osztályos diákjait, hajtóerője lett — ezen a szinten — a kollégium sportéletének...
2007-11-19: Sport - Tibodi Ferenc:

A nagy család (Sportélet)

A sepsiszentgyörgyi Szamuráj OPS Sportklub több mint 15 éves múltra tekint vissza, s Oltean Petru — a klub alapítója — elmondása szerint nálunk a dojóban (a dojo szó szerinti fordításban az ,,útkeresés helye", tágabb értelemben az a hely vagy terem, ahol a tréningek folynak.) nem számít, ki magyar, ki román, ki német, ők egy nagy családként edzenek és tanulnak együtt, nap mint nap.