Székely étkek nyomában

2012. március 20., kedd, Közélet

Az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tizennégy tanulója és két szakoktatója szakmai tanulmányúton vett részt a múlt héten Sepsiszentgyörgyön a Berde Áron Szakközépiskola vendégeként.

A Határtalanul program pályázata a Székely étkek nyomában. A sárgarépa a fodrászatban címet viselte. A diákok öt szakmai csoportba – pincér, szakács, kereskedő, fodrász és vendéglős – tartoztak. A program a viszonosság elve alapján működik, így a Berde Áron Szakközépiskola diákjait április 2. és 6. között fogadja a Szent Lőrinc Szakközépiskola. A kétszer ötnapos projekt során a diákok alapfokú román–magyar szakmai szótárat is elkészítenek a leggyakrabban használt kifejezésekből, illetve összeállítanak egy székely–palóc receptgyűjteményt.(Iochom)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2012-03-20: Közélet - :

Székház és falumúzeum Bölönben

A 2010-es pusztító árvíz miatt használhatatlanná vált az önkormányzat régi székháza. A községvezetés irodái az egykori téesz székházában kaptak helyet, mely szűkösnek bizonyult, eléggé távol esik a település központjától, ezért a lakosság kiszolgálására ugyancsak alkalmatlan.
2012-03-21: Riport - B. Kovács András:

Egy adomány sáfárai (Székely gazdák az unióban)

1989 után rengeteg adomány özönlött Romániába. A decemberi események, a fordulat látványossága és az elszántság példái, az utolsóként megmozdult kelet-európai diktatúra összeomlása és a színre lépő erők drámai útkeresése olyan rokonszenvet ébresztett az ország és népe iránt, milyet talán sose élvezett.