Hírlugas

2007. november 20., kedd, Gazdakör
Magyar győzelem

Magyarország keresete nyomán részlegesen megsemmisítette az Európai Unió Első Fokú Bírósága Luxembourgban kihirdetett ítéletében az Európai Bizottságnak a kukoricaintervenciós kritériumok szigorítására irányuló rendeletét.

A testület úgy ítélte meg, hogy a brüsszeli bizottság, mivel az érintett termelőket nem tájékoztatta megfelelő időben a kukorica fajsúlyára vonatkozó új kritérium tervezett bevezetéséről, megsértette a termelők jogos bizalmát. Az Európai Bizottság tavaly október 18-án november elsejei alkalmazási kötelezettséggel fogadta el azt a vitatott rendeletet, amely a korábbi minőségi követelmények (törtszem, túlhevült szemek és nedvességtartalom) szigorítása mellett a fajsúlykövetelményt is bevezette a kukoricára vonatkozóan. A meghatározott fajsúlyérték azonban átlagos időjárású években a magyar termés kilencven százalékát kizárná az intervencióból, miközben Magyarország az EU kukoricaintervenciós rendszerének legnagyobb termelője.

Ismét madárinfluenza

A madárinfluenza legveszélyesebb, H5N1 vírustörzsét mutatták ki azon a kelet-angliai baromfitelepen, amelyen több száz szárnyas pusztult el — közölte a brit főállatorvos, aki szerint nem kizárható, hogy a kór Csehországból került Nagy-Britanniába. A vírust a Suffolk grófságbeli Diss település mellett, egy főleg pulykákat, valamint kacsákat és libákat nevelő farmon mutatták ki. S Ötvenezer szárnyast pusztítottak el egy baromfitelepen a szaúd-arábiai főváros, Rijád térségében, mert a madárinfluenza vírusára bukkantak. Az állatokat azt követően ölték le, hogy korábban 1500 állat elhullott. A hivatalos közlemény szerint nem tisztázott, hogy a szárnyasok miképpen fertőződtek meg a H5N1 vírussal. Ez év márciusában a közel-keleti ország keleti részében bukkantak madárinfluenzával fertőzött pávákra, pulykákra, struccokra és papagájokra.

Talajvédelmi irányelvek

Az Európai Parlament (EP) első olvasatban elfogadta a talajvédelmi irányelv tervezetét. Ennek értelmében nyilvános jegyzéket állítanak össze az Európai Unió területén található szennyezett földterületekről, és azt várják el a tagállamoktól, hogy helyreállítási stratégiát dolgozzanak ki. A tagállamok rugalmasan járhatnak el abban a tekintetben, hogy miként ültetik át a gyakorlatba az irányelvet. Az irányelv a fenntartható földhasználat célját tűzi ki, ami alatt elsősorban az éghajlatváltozás hatására történő talajromlás megakadályozását vagy a káros következmények enyhítését érti. A javaslat egyik fő célja ugyanis, hogy elősegítse az egységes európai földpiac létrejöttét, amit sokan elleneznek.

Megegyeztek

Elmaradt a magyar sertéstenyésztők múlt hétre meghirdetett demonstrációja, mivel a Sertéstenyésztők Országos Vá­lasztmányának tárgyaló delegációja és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői megállapodtak a sertéstartók helyzetének javítása érdekében végrehajtandó intézkedésekről. A megállapodás rögzíti azokat a rövid és hosszú távú sarokpontokat, illetve vállalásokat, amelyek az ágazat jelenlegi kritikus helyzetében érezhető segítséget nyújtanak a termelőknek, és hosszabb távon javíthatják a versenyképességüket. A szakminisztérium egyebek mellett garanciát vállalt mintegy tízmilliárd forint költségkompenzáció kifizetésére.

Majomrágta kávészemek

Kávérajongók valósággal majomszeretettel csüngenek a ,,feketeleves" egy ritka fajtáján, amelyet tajvani gazdák állítanak elő majmok segítségével. A makákók sokáig sorscsapást jelentettek a kávéültetvényesek számára a tajvani hegyekben, mivel lelegelik az érett termést, és kiköpködik a magvakat. Most viszont a farmerek összegyűjtik a félig megrágott magvakat, amelyekből pörkölés után Tajvan-szerte kávét főznek. A majmok a legpirosabb bogyókat választják ki, de a magokat nem nyelik le, mivel emésztésüket zavarná, így a feldolgozókat ,,megkímélik" a gyümölcs meghámozásának fáradságától. A megrágott magvakból édesebb, vaníliához hasonlító aromájú kávé főzhető, és drágábban értékesíthető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1790
szavazógép
2007-11-20: Gazdakör - Incze Péter:

Egész éven át tartó legeltetés (Húsmarhatartás)

Téli legeltetés — nagy fagy esetén kiegészítő takarmányozásról kell gondoskodni
Mint már írtunk róla, a húsmarhatartás nem bír el költséges tartási és takarmányozási rendszereket. Ezért ajánlatos a legeltetési időszakot a lehetőségek szerint minél hosszabbra nyújtani. A fejlettebb húsmarhatartású országokban már sikeresen alkalmazzák az egész télen át tartó legeltetést, ami nagymértékben csökkenti a téli takarmányozás költségeit.
2007-11-20: Közélet - x:

Tőkés László és Orbán Viktor Háromszéken

Tőkés László Sepsiszentgyörgyön zárta háromszéki körútját tegnap este. Az unitárius templom előtti rendezvényről holnapi lapszámunkban számolunk be.
Háromszéki kampányzáró körutat tartott tegnap Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke, független európai parlamenti képviselőjelölt Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök, a Fidesz ― Magyar Polgári Szövetség elnöke társaságában.