Pina Bausch emlékezete

2012. március 24., szombat, Színház az egész világ

A fesztivál egyik délutánján, a színház új, készülő stúdiótermében, a biennále programján kívül, de azt szervesen ki­egészítve tekinthették meg az érdeklődők Wim Wenders, az egyik legismertebb mai német filmrendező a nemrég elhunyt táncművész, Pina Bausch élő emléke előtt tisztelgő, nagy előadásainak, szerepeinek fragmentumait felmutató dokumentumfilmjét, ezt az aszketikusan szerkesztett, eleven, vibráló, felejthetetlen epizódokban bővelkedő montázst.

Pina Bausch, ha él, minden bizonnyal a második Reflex fesztivál vendége is lehetett volna felkavaró, önfeledten elragadó produkcióival, így ezzel az életművének értékeire koncentráló filmmel van jelen. Nádas Péter, még pályája csúcsán, Pina Bausch, a testek filozófusa című esszéjében így foglalta össze a táncművésznő, a wuppertali Táncszínház együttesének vezetője törekvéseit: "Pina Bausch százados jelentőségű tette, hogy (a klasszi­kus balettet jellemző – B. L.) feudális szolgálati viszonyból, ennek a merev hierarchiának a rögzültségeiből, ebből a halott és mozdulatlan nemi általánosításból ragadja ki az emberi testeket, s nem tesz többet vagy mást velük, mint hogy mindegyiknek külön, s az összesnek együtt visszaadja a személyi szabadságát. Nála nem nőket vagy férfiakat, hanem emberi személyiségeket látunk a színpadon, akik egyébként nők vagy férfiak. Nem a nemek dualitásából indul ki, hanem a személyek pluralitásából."
A fesztivál nézőinek nem ismeretlen ez a megközelítés, hiszen alapjában véve pontosan, és hideglelősen pontosan, ez jellemzi a Persona. Marilynt különösen, és a nagy varsói rendező, Krystian Lupa színpadi törekvéseit általában. A rende­ző aszketizmusáról beszéltem, igen, Wim Wenders száraz önmegtartóztatással pörgeti Pina Bausch egymásból szervesen kinövő nagy előadásainak fragmentumait, amelyek az utolsó években a tájra, a homokra, a vízre, a természeti környezetre is koncentrálva szigorúan és következetesen egy irányba mutatnak. A táncoló, összekapaszkodó és egymástól elváló testek da­cosan, vonzón, katartikus hatást keltve, felejthetetlenül valami olyasmiről beszélnek, amelyről nem lehet, amelyre nincsenek szavaink.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 696
szavazógép
2012-03-24: Színház az egész világ - Bogdán László:

Shakespeare-átiratok (Reflex 2)

A sepsiszentgyörgyi második színházi biennálén két, egymástól – a színházról alkotott felfogásában és elképzeléseiben sok mindenben – eltérő magyar társulat, az utóbbi években induló, kísérletezéseiről ismert HOPPart, és az Örkény István Színház is Shakespeare-átiratokkal mutatkozott be.
2012-03-24: Kiscimbora - :

Kányádi Sándor: Sétálgat a szellő

Sétálgat a szellő,
szökken ágról, ágra
kapaszkodik olykor
gyönge napsugárba.