Belföldi hírek

2007. november 20., kedd, Belföld
Csökkent egyes minisztériumok költségvetése

A kormány tegnap jóváhagyta az idei harmadik költségvetés-kiegészítést, amellyel több tárca költségvetését lecsökkentették, és különböző szociális intézkedésekre, például a mezőgazdasági nyugdíjak emelésére és fűtéstámogatásra utaltak át pótösszegeket.

A költségvetés-módosítás vesztesei a tanügyi, a honvédelmi és a környezetvédelmi tárcák. Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter szerint az új költségvetés-kiegészítések célja 2,7 százalékról 2,4 százalékra csökkenteni a költségvetési hiányt. A júniusi és szeptemberi költségvetés-kiegészítéseknél a kormány megtartotta a 2,7 százalékos, egész évre vonatkozó költségvetési hiányt. Az Európai Bizottság azonban figyelmeztetett, hogy az európai számítások szerint év végén 3,2 százalékos lesz a költségvetési hiány, ha nem hoznak intézkedéseket a költségek szigorú ellenőrzésére. Cristian Adomniţei tanügyminiszter a kormányülést követően jelentette ki, elégedetlen, mert 435 millió lejt veszített el az általa irányított tárca. A miniszter szerint a kiutalt pénzt a polgármestereknek kellett volna elkölteniük iskolajavításra. Cristian Adomniţei azt tervezi, hogy jövőre a tanfelügyelőségek feladatkörébe utalja a pénzek kezelését.

Támadják Markót

Aberrációnak nevezte az RMDSZ marosvásárhelyi, 12 pontban megfogalmazott követeléseit Emil Boc, a DP elnöke. Kijelentette, pártja elutasítja az etnikai alapú területi autonómiát, mivel az alkotmányban azt írja, hogy Románia egységes és nemzeti állam. Boc szerint az alkotmányról nem lehet üzleti tárgyalásokat folytatni. Ugyanezért a 12 pontért Dan Voiculescu, a KP elnöke beperelné Markó Bélát. A konzervatív vezér szintén alkotmánysértésre hivatkozik, és úgy véli, az RMDSZ-elnök kijelentései etnikai feszültséget szítanak, így elegendő ok van rá, hogy bírósági úton vonják felelősségre Markót. Gheorghe Funar NRP-s szenátor pedig felkérte a Központi Választási Irodát (KVI), kötelezze az RMDSZ-t, hogy legtöbb 24 órán belül távolítsa el az Új honfoglalás feliratú kampányposztereket, illetve azokat is, amelyeken a román nemzeti zászló színei Magyarország zászlajának színeivel ötvöződnek. Funar a KVI-től kéri, tegyen jelentést az országos főügyésznél ,,az RMDSZ által elkövetett bűncselekményekről". Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap kijelentette, az RMDSZ kampányzáróján felolvasott kiáltvány nem próbálja meg aláásni az alkotmányt, és kifejtette, egyre több politikus próbál RMDSZ-ellenes kampánnyal szavazatot szerezni. ,,Az RMDSZ nem az alkotmány áthágásával, hanem az alkotmány és a törvények módosításával akarja elérni célkitűzéseit" — szögezte le Markó.

Alacsony szavazási kedv

A Pro Democraţia Egyesület becslései szerint vidéken 35―40 százalékos lesz az EP-választáson való részvételi arány. Az egyesület egy hónapos tájékoztató kampányt szervezett, melynek célja az EP-választáson való részvétel ösztönzése volt. A tájékoztató kampány négy megyében, Kolozs, Bihar, Arad és Temes megyében zajlott.

Országos sztrájk lesz?

Paul Păcuraru miniszter felkérte a szakszervezeteket, értsék meg, hogy az országos minimálbér nem lehet 500 lejnél nagyobb. A munkaügyi miniszter Nagyváradon kijelentette, bár megegyezés született erről az összegről, a szakszervezetek tegnap reggel benyújtottak hozzá egy értesítést arról, hogy kirobbantják az országos munkakonfliktust. Paul Păcuraru kijelentette, a költségvetés ezt a maximális értéket bírja meg jelenleg. A szakszervezetek azt kérték, hogy ha a gazdasági fejlődés megengedi, 2008-ban tárgyalják újra az országos minimálbért ― jelentette ki Păcuraru. Ovidiu Jurcă, az Országos Szakszervezeti Tömb alelnöke tegnap este azt nyilatkozta, nincs megelégedve a kormány javaslatával, és a szakszervezetek legtöbb két napon belül eldöntik, hogy elfogadják-e az 500 lejes minimálbért, vagy folytatják a munkakonfliktust.

Támogatás középiskolásoknak

180 lejes havi támogatást kapnak az államtól azok a középiskolások, akik szegény családból származnak, akik szociális támogatásban részesülnek, vagy gyámság alatt állnak. Azok kapnak támogatást, akik családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 150 lejt, és nappali tagozaton tanulnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2616
szavazógép
2007-11-20: Közélet - Kuti János:

Rémálmaim vannak (A múlt hét)

Mostanában rémálmaim vannak. Azt álmodom: mind az RMDSZ, mind Tőkés László ujjal mutogat rám, hogy az én néhány szavazatomon múlik az ő európai parlamenti választási sikerük.
2007-11-20: Világfigyelő - x:

Szlovák helységnevek a felvidéki magyar tankönyvekben?

Jóllehet Ján Kubis szlovák külügyminiszter pénteken Párkányban még azt ígérte Göncz Kingának, hogy a Szlovákiában használatos magyar tankönyvekből nem törlik a magyar helységneveket, és zárójelezve engedélyezik a magyar névalak megjelölését, Ján Mikolaj oktatási miniszter egy vasárnapi televíziós beszélgetésben bejelentette: máris utasítást adott mindazon tankönyvek átírására, melyekben eddig csak magyar nyelven tüntették fel a szlovákiai helységneveket.