Szlovák helységnevek a felvidéki magyar tankönyvekben?

2007. november 20., kedd, Világfigyelő

Jóllehet Ján Kubis szlovák külügyminiszter pénteken Párkányban még azt ígérte Göncz Kingának, hogy a Szlovákiában használatos magyar tankönyvekből nem törlik a magyar helységneveket, és zárójelezve engedélyezik a magyar névalak megjelölését, Ján Mikolaj oktatási miniszter egy vasárnapi televíziós beszélgetésben bejelentette: máris utasítást adott mindazon tankönyvek átírására, melyekben eddig csak magyar nyelven tüntették fel a szlovákiai helységneveket.

A szlovákiai magyarok több hazai és nemzetközi egyezményben rögzített nyelvhasználati jogaival ellenkező szándékot a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a magyarok status quojának megőrzéséről többször elhangzott ígéretek megszegésének tekinti. A pozsonyi kormányfő nemegyszer kijelentette: a magyarok jogai nem csorbulnak. Robert Fico azok után is kész volt a nemzetiségi jogok megőrzéséről beszélni, hogy kormányzása alatt a kormány intézkedései nyomán szűkült a jogok érvényesítésének lehetősége. Szigeti László, az MKP parlamenti képviselője az elhangzottakra reagálva felsorolta az elmúlt év során bekövetkezett jogsérelmeket. Emlékeztetett arra, hogy a készülő intézkedések ellentétesek a kisebbségvédelmi keretegyezmény, valamint az európai kisebbségek nyelvi jogait biztosító európai charta ― Szlovákia által is ratifikált ― rendelkezéseivel. Ezért ha a szlovák kormány nem tesz le a jelzett törekvéseiről, az MKP az európai intézményeknél keres jogorvoslatot.

,,Mindez úgy káosz, ahogy van" ― nyilatkozta Csáky Pál, az MKP elnöke, utalva arra, ,,Szlovákiában szinte mindennapi jelenség, hogy a kormánykoalíció képviselőinek nyilatkozatai és a valóság között igen súlyos ellentmondások vannak. A legfrissebb bizonyítéka ennek az, hogy míg a miniszterelnök, Robert Fico és helyettese, Dusan Caplovic megígéri, hogy a magyar tankönyvekben az eddigi gyakorlatnak megfelelően a kisebbségek nyelvén lehet használni a magyar történelmi helységneveket, az oktatási miniszter vasárnap a közszolgálati televízióban ezt megcáfolja, mert a maga részéről ezt elfogadhatatlannak tartja" ― mondta a zavaros és ellentmondásos értelmezések kapcsán Csáky. ,,Úgy gondoljuk, hogy a kormánykoalícióban rendnek kellene lennie, tisztázni kellene, melyik a mérvadó vélemény. Az oktatási miniszter jelezte megközelítés számunkra kategorikusan elfogadhatatlan" ― szögezte le Csáky.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2007-11-20: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Csökkent egyes minisztériumok költségvetése
A kormány tegnap jóváhagyta az idei harmadik költségvetés-kiegészítést, amellyel több tárca költségvetését lecsökkentették, és különböző szociális intézkedésekre, például a mezőgazdasági nyugdíjak emelésére és fűtéstámogatásra utaltak át pótösszegeket.
2007-11-20: Világfigyelő - x:

Következik Koszovó saját napirendje

Nem számít kompromisszumra Szerbiával Hasim Thaqi, a Koszóvóban tartott parlamenti választásokon győztes Koszovói Demokratikus Párt (PDK) vezetője. Az egykori gerillaparancsnokból lett politikus erről a Frankfurter Allgemeine Zeitung tegnapi számában megjelent nyilatkozatában beszélt.