MagánvállalkozásZsákutcából a kultúra széles sávú pályájára

2007. november 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A sepsiszentgyörgyi Cartographia nagybani kereskedelmi szaküzlet az Arany János utcában, azaz telephelye szerint zsákutcában van, de tízéves ittléte alatt — az általa forgalmazott térképeket, atlaszokat, albumokat, iskolai szemléltető anyagot és más oktatási vonzatú kiadványok terjesztését illetően — az országot behálózó sugárutakra került:...

...ötvenhét magyar könyvesboltnak szállít árut, ötszázhetven benzinkutat lát el térképekkel (ebből százötven MOL-töltőállomás), egyszóval a sikeres vállalkozás országos hálózatot épített ki. Öt kocsija ugyanennyi könyvterjesztő ügynökkel Nagyváradtól Konstancáig, Tulceától a Prut menti kisvárosokig háromhetenként rója az utakat.

Ezeket az információkat Mike Gábor vállalkozótól, a Cartographia Kft. vezetőjétől tudom meg, s azt is, hogy cégük a budapesti hasonló nevű, nagy múltú vállalkozás romániai leányvállalata. Országos hatósugarú kapcsolataikat egy évtized alatt alakították ki, nagybani forgalmazókként ők vezették be Romániában a benzinkutas térképárusítást, amely külön sikertörténet. Beszélgetőtársam ezt illusztrálandó mondja, sikerük titka az, hogy a legkisebb egzotikus országról is forgalmaznak kiváló minőségű Cartographia-térképeket. Rá is pillantok a Török Riviéra térképére, s azt keresem, hogy a kereszténység bölcsőjeként is emlegetett kis-ázsiai országrészeken megtalálom-e a mai török nevek ókori jelölését. Igen, Bergama mellett ott van Asklepyon, Selcuk mellett Efesos, a Canakkale Bogazi tengerszoros mellett a Dardanelles.

Jómagam úgy kerültem kapcsolatba a bemutatóüzlettel és a nagybani forgalmazó vállalattal, hogy a következő, 2008-as esztendő Wass Albert-emlékév lesz, s ebből az alkalomból a 2008-as falinaptárunkat az író centenáriumára utaló képanyaggal szeretnők illusztrálni. A döntés megszületése után a szerkesztőség engem kért fel, hogy Wass Albert-fotókat keressek. Kézenfekvő volt, hogy a veszprémi Váradi Péter Pált kell keresnem, akiről tudtam, hogy a soron lévő Erdély-albumát, szám szerint a huszonharmadikat Wass Albert hegyeinek (Görgényi- és Kelemen-havasok) szenteli. Szóval, kapcsolat Veszprémmel, ahonnan csodálkozásomra a lakásunktól néhány száz méterre lévő Arany János utcába igazítanak, ahol a budapesti Cartographia leányvállalata székel, s ahol megtalálhatom a Wass Albert hegyei című albumot, de választhatok képet az ugyancsak ott forgalmazott Wass Albert Emléknaptárból is.

Erre mondják, hogy kicsi a világ, s ezt toldom meg én most azzal, hogy a zsákutca egyszer-másszor autópályára is nyílhat.

Mike Gábor az elegánsan kiképzett és berendezett, figyelemre méltó térképeket, atlaszokat, albumokat és iskolai szemléltető eszközöket, gyermek- és ifjúsági irodalmat forgalmazó telephelyen a témához kapcsolódva elmondja, hogy néhány héttel ezelőtt Marosvásárhelyen tartották a Wass Albert hegyei című album és az Emléknaptár bemutatóját, s meglepetésükre a vártemplomi rendezvényt, a Wass Albert-emlékév megnyitóját akkora érdeklődés kísérte, hogy a nem is olcsó áron kínált, gyönyörű kivitelezésű albumból és az Emléknaptárból is közel száz példány lelt gazdára.

Szóval, ott székel a Cartographia Rt. térképszakértő és térképeket, egyéb kiadványokat Romániában kizárólagos jogkörrel forgalmazó cég a sepsiszentgyörgyi zsákutcában, mert Arany Jánosnak nálunk ilyen utca jutott csak — Petőfinek ennyi sem —, ha figyelembe vesszük, hogy Mike Gábor vállalkozása a Comenius Kiadó kisiskolásoknak és serdülőknek szánt kiadványait, műbőrre nyomtatott (gyűrhetetlen), remek iskolai oktatótáblákat és albumokat is forgalmaz, ha tudunk arról, hogy kiadványaikat román nyelvre is átültetik, és a román tannyelvű iskolákban is forgalmazzák, akkor a ,,zsákutcába jutás" metaforáját átértékeljük, és ellenkező jelentéssel dúsítjuk tartalmát, mert lám, zsákutcából is nyitni lehet a kultúra és az oktatás széles sávú pályáira.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2384
szavazógép
2007-11-21: Riport - B. Kovács András:

Gyógyfürdőből élményfürdő (Munkahelytermő falvak)

A leendő aquapark telke: magaslatok, erdők ölelte fennsík
A riporter épp a felcímben jelzett új témájához gyűjtötte Málnásfürdőn az anyagot, mikor immár konkrétabb formában került nyilvánosságra a hír, hogy a településre élményfürdőt, ún. aquaparkot terveznek a helyi és nem csupán helyi hatóságok.
2007-11-21: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kis államháztartási, nagy kereskedelmi deficit (Makrogazdaság)

A gazdasági növekedés lassulása, az észak-erdélyi autópálya várhatóan magas költségei, az infrastrukturális fejlesztések általános és krónikus késlekedése, lassúsága ellenére is érezhetően nem növekedik a hazai államháztartási hiány.