MakrogazdaságKis államháztartási, nagy kereskedelmi deficit

2007. november 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A gazdasági növekedés lassulása, az észak-erdélyi autópálya várhatóan magas költségei, az infrastrukturális fejlesztések általános és krónikus késlekedése, lassúsága ellenére is érezhetően nem növekedik a hazai államháztartási hiány.

Az első nyolc hónapot a GDP-hez képest 0,3 százalékos többlettel, a kilenc hónapot 0,19 százalékos többlettel, a tíz hónapot pedig valószínűleg egyensúlyban zárta az államháztartás, de az egész évre várható hiány sem fogja meghaladni a hazai össztermék 1—1,2 százalékát. A kormány idei hivatalos célja 2,8 százalékos hiány, jövőre — az októberben kormányszinten elfogadott költségvetési terv szerint — a GDP 2,7 százaléka. (Az EU-beli előírás legfeljebb 3 százalék.) Az Európai Bizottság a legutóbbi, május eleji hivatalos becslése szerint viszont Románia államháztartási hiánya idén és jövőre is a GDP 3,2 százaléka lehet a novemberben Brüsszelben becsült 2,6 százalék helyett.

Románia hazai összterméke a második negyedévben — 86,75 milliárd lej — változatlan áron 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel az első félévi, átlagosan 5,8 százalékos növekedés elmaradt a kormány előzetes, 6,5 százalékos várakozásától. A hazai össztermék az első negyedévben 68,49 milliárd lej, 6 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél. Tavaly egész évben — 342,418 milliárd lej — reálértékben 7,7 százalékkal volt nagyobb a román GDP az egy évvel korábbinál.

Az EU-alapokból hárommilliárd euróra számítanak — 2013-ig összesen 19 milliárdra —, a gazdasági növekedésből, a bérek további emelkedéséből, a környezetvédelmi adóból és a jövedelmiadó-alap szélesítéséből a GDP egy százalékának megfelelő többletbevétel származhat jövőre, így a nyugdíjemelés nem fogja akadályozni az állami infrastrukturális fejlesztések finanszírozását.

Tovább nőtt viszont az ország kereskedelmi deficitje, az év első kilenc hónapjában elérte a 15 milliárd eurót. Az országos statisztikai intézet adatai szerint 2006 hasonló időszakához képest 5,51 milliárd euróval nőtt a kereskedelmi hiány, ugyanis míg a kivitel csak 11,7 százalékkal, a behozatal 27 százalékkal nőtt. A január―szeptember időszakban a kivitel összértéke elérte a 21,40 milliárd eurót, a behozatal pedig 36,48 milliárd eurót tesz ki a kereskedelmi mérlegben. Az export alacsony értékét elsősorban az befolyásolta, hogy tavalyhoz képest 30 százalékkal csökkent az olajtermékek kivitele. (MTI―Fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2382
szavazógép
2007-11-21: Pénz, piac, vállalkozás - Sylvester Lajos:

Zsákutcából a kultúra széles sávú pályájára (Magánvállalkozás)

A sepsiszentgyörgyi Cartographia nagybani kereskedelmi szaküzlet az Arany János utcában, azaz telephelye szerint zsákutcában van, de tízéves ittléte alatt — az általa forgalmazott térképeket, atlaszokat, albumokat, iskolai szemléltető anyagot és más oktatási vonzatú kiadványok terjesztését illetően — az országot behálózó sugárutakra került:...
2007-11-21: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Az év háromszéki beruházói

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 2006-os eredmények alapján másodszor osztotta ki Az év beruházója díjat.