Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Negyvenéves iskolakapcsolat

2012. április 4., szerda, Közélet

A nyolcvanas évek kényszerszünete kivételével négy évtizede tartja a kapcsolatot a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a pécsi Leöwey Klára Gimnázium.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A magyarországi iskola kórusa a napokban látogatott Háromszékre, és ezúttal sem csak énekelni, barátkozni jöttek, hanem ismerkedni vidékünk nevezetességeivel, értékeivel.

Az elmúlt huszonkét esztendőben szinte menetrend szerintiek a két iskola közötti találkozók, de ez nem volt mindig így. A kapcsolat Albert Ernő sepsiszentgyörgyi és Jandó Jenő pécsi iskolaigazgató idejében jött létre 1972-ben, akkor a Székely Mikó Kollégium Péter Albert vezette néptánccsoportja csak Király Károly, a megyei pártbizottság főtitkára közbenjárásával utazha­tott Magyarországra. A második látogatásra csak nyolc esztendő múlva adódott alkalom, majd tízéves kényszerszünet következett.
A XIX. század neves pedagógus-újságírójáról elnevezett gimnázium több nemzedéke járt már Háromszéken, 2004-ben a két iskola közösen állított kopjafát a Nyergestetőn, és azóta minden látogatáson együtt koszorúznak az 1848–49-es szabadságharc emlékhelyén.
A hét végén is ezt tették, valamint meg­látogatták a csernátoni Hasszman Pál Mú­zeumot, este a kórus a sepsiszentgyörgyi belvárosi templomban, hétfőn a Mikó új dísztermében (felvételünk) hangversenyezett. A házigazda iskola jelenlegi tanárai körében többen voltak tagjai egykor a kórusnak, illetve a tánccsoportnak, de mindenekelőtt Péter Albertnek köszönhető, hogy a kapcsolat a mai napig fennmaradt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2012-04-04: Közélet - Iochom István:

Tavaszi Zöld Napok (Kézdivásárhely)

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület március 30-a és április 1-je között harmadik alkalommal szervezte meg a Tavaszi Zöld Napokat, amelyen mintegy kétszázötvenen vettek részt. A kerekasztal-beszélgetések, előadások mellől a gitárest sem hiányzott.
2012-04-04: Közélet - :

Ugron Zsolna könyveinek bemutatója

Nagyszámú érdeklődő jelenlété­ben Rigó Béla budapesti költő, lapszerkesztő hétfőn a kézdivásárhelyi Vigadóban bemutatta a Zabolán élő Ugron Zsolna két regényét, az Úri­lányok Erdélyben, illetve a Sze­relemféltők címűt.