Esküvőszervezői expóAz integráló szolgáltatás

2012. április 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hét végén igazi újdonságként jelentkezett Sepsiszentgyörgyön az esküvőszervezés közel két tucat szolgáltatáságazatát egybefogó kiállítás.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az Esküvői Expó szervezését a csíkszeredai Amarylis cég és a helyi Cyklamen virágüzlet vállalta fel, és nem kevesebb, mint tizennyolc terület negyvennyolc cége tartotta fontosnak a jelenlétet. Ünnepe volt tehát ez a szakmának, ahol a nagyszámú közönség azzal is szembesült, hogy jelentős átalakuláson ment át az ember életében egyik legfontosabb esemény elő- és utóélete, lebonyolítása.
Az egykor a faluközösség "feladatai" közé tartozó esküvőszervezés ma már önálló szolgáltatási ággá nőtte ki magát, amely ráadásul integráló jellegű: az előkészítéstől a lebonyolításon át az emlékek rendezéséig-rögzítéséig csaknem két tucat szolgáltatás biztosítja azt, hogy az ifjú pár egybekelése zökkenőmentes és főként emlékezetes legyen, egy üzleti körbe vonva vendéglősöket, borászokat, cukrászokat, dekorátorokat, menyasszonyi és vőlegényruha-, cipő- és fehérneműkészítőket, forgalmazókat, kölcsönzőket, meghívó- és fotó-, videókészítőket, fodrászokat és sminkeseket, virágüzleteseket, ékszerészeket, zenészeket, vőfélyeket, na meg limuzinkölcsönzőket vagy éppen lovardát működtetőket, s hogy a nászútról se feledkezzünk meg, utazási irodákat. A felsorolásból talán az is kiderül, hogy a nyugati divatok majdnem teljesen átalakították ezt a szolgáltatási ágazatot (is), s ha maradt még hagyomány, az elsősorban a vőfélyre, esetleg a hagyományos ételekre, süteményekre, néhány jelentésében élő hagyományra vonatkozik. S az is világos, hogy immár nem csupán az esküvő érzelmi szempontjai, hanem egy esküvő célrendszere, az üzleti érdekek is diktálják az "iramot".
A kiállítás szervezését felvállaló Amarylis cég már túl van néhány csíki, gyergyói szervezésen, Szőke Edit elmondása szerint Botos Attila, a szentgyörgyi Cyklamen virágszalon képviselője jött az ötlettel, hogy több szolgáltató bevonásával a sepsiszentgyörgyi is felsorakozzék a kiállítások sorába (a jelen lévő szakcégek közül egyébként többen is említették, hogy immár ideje volt egy ilyen rendezvénysorozat elindításának). S bár az időből kifutottak – hiszen az esküvőszervezés "szezonja", a foglalások, előkészületek több mint fél évvel az esemény előtt megkezdődnek, s egy ilyen expó nemcsak a nézelődésre, a szakmával való ismerkedésre, hanem a szerződéskötésre is lehetőséget biztosít –, belevágtak a kiállítás megszervezésébe.
Az esküvőszervező legfontosabb szerepe, hogy leveszi a fiatal pár vagy a szülők válláról ezeket a gondokat – fogalmazta meg a szakma lényegét Szőke Edit. Sőt, akár költségkímélő is lehet egy szakember megbízása, hiszen a fiatal pár nevében tárgyalnak, alkusznak, állapodnak meg a szolgáltatókkal. Mindez öt-hat hónapos munka, miközben a szervező és az ifjú pár egymásra hangolódik.
Az esküvőszervezői szolgáltatás iránti igény növekvőben, bár egyelőre gyakoribb az, amikor néhány részelem megszervezésével bízzák meg a szakembert. Pedig az úzus az, hogy a szervezésért nem kérnek pluszdíjat, hanem a szolgáltatást nyújtó cégektől százalékot kapnak – avat be a szakember a részletekbe is. Mint ahogy azt is egyértelművé teszi, hogy az esküvőszervezés valójában kommunikáció, aki nem szereti, abból soha nem lesz valódi szakember. Ő maga Buda­pesten hat hónapos tanfolyamon tanulta a szakmát, Székelyföldön azon kevesek közé tartozik, akik diplomát tudnak felmutatni. Gyer­mekkorától szerette az esküvőket, a zenét, így a nagyon fárasztó tevékenység valójában örömet szerez számára. Hiszen vállalkozóként is ahhoz a mondáshoz tartja magát, miszerint találj valamit, amivel szeretsz foglalkozni, és többet nem kell dolgoznod.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2012-04-04: Közélet - :

Ugron Zsolna könyveinek bemutatója

Nagyszámú érdeklődő jelenlété­ben Rigó Béla budapesti költő, lapszerkesztő hétfőn a kézdivásárhelyi Vigadóban bemutatta a Zabolán élő Ugron Zsolna két regényét, az Úri­lányok Erdélyben, illetve a Sze­relemféltők címűt.
2012-04-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Díjazott bejgli

A sepsiszentgyörgyi Mopaco malom- és sütőipari cég egyik terméke péksütemény kategóriában második díjat nyert a Gastropan 2012 országos versenyen.