A testvértelepülési civil kapcsolatokért

2007. november 21., szerda, Közélet

Múltja és jelene alig van a kultúra területén a testvértelepülési civil kapcsolatoknak, de jövőjéért már megtették az első lépést a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kezdeményezésére összegyűlt szervezetek.

A napokban tartott találkozón az egyesületek, alapítványok képviselői elmondták, milyen jellegű együttműködésben érdekeltek, az önkormányzat vállalta a kezdeti közvetítést, de azt szeretné, ha később a szervezetek önállóan építenék kapcsolataikat a magyarországi testvértelepülések civil társadalmával.

A Sepsiszentgyörgyön működő hatvan kulturális szervezet idén száz rendezvényre kapott pályázat útján támogatást az önkormányzattól, a kapcsolatépítő találkozón közülük tizenkilenc képviseltette magát. Keresztély Irma, a helyi tanács kulturális, oktatási, sport- és ifjúsági bizottságának elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: tavaly októberben azért hívták meg a magyarországi testvérvárosok kulturális bizottságainak képviselőit, hogy feltérképezzék, miként látják ők az együttműködést szentgyörgyi szervezetekkel, és annak a találkozónak a hozadékaként érkeznek a testvérvárosok civil listái, valamint az igénylés, hogy milyen programokban lennének érdekeltek. A korábban főként a rendezvények kölcsönös látogatására kiterjedő kapcsolatokat ki kellene bővíteni a közös pályázatírásra, továbbképzésre, táboroztatásra, közös versenyek szervezésére, ugyan eddig is voltak ilyenek, de nem mindig testvérvárosok között, hanem egyéni ismeretség alapján kiválasztott településekkel — szögezte le Keresztély Imra. Sőt, a kört ki kellene terjeszteni egy belső, helyi körre, mert nem ismerik a helyi szervezetek eléggé egymás tevékenységét, így gyakran párhuzamosan szerveznek hasonló rendezvényeket — mondta. Az önkormányzat kulturális bizottsága vállalta, hogy negyedévenként szervez hasonló találkozót, a legújabb pozitív példákat minden alkalommal bemutatják, de nem kívánják koordinálni az együttműködést. A jelenlévők kérték, hogy a testvérvárosokba utazó sepsiszentgyörgyi küldöttségekbe minden alkalommal hívjanak meg egy-egy civil szervezeti képviselőt, az ötletet a bizottság elnöke jónak tartja, és ígérte, lehetőséget kerítenek erre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2007-11-21: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Vizsgálják az RMDSZ kampányát
Elfogadta a Központi Választási Iroda Gheorghe Funar beadványát, és úgy döntöttek, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak jelzik, hogy az EP-választási kampány során az RMDSZ megszegte Románia alkotmányát és törvényeit.
2007-11-21: Közélet - x:

Plakátháború megyeszerte

Torján
Vasárnap reggelre Altorján Tőkés László független jelölt ötven, rajzszeggel kerítésekre rögzített plakátjából tizenkettőt-tizennégyet letéptek. Bokor Béla helybeli MPSZ-elnök szerint a plakáttépés nem a véletlen műve, sorra tépték le a Tőkés-plakátokat, de az RMDSZ-eseket nem bántották.