Belföldi hírek

2007. november 21., szerda, Belföld
Vizsgálják az RMDSZ kampányát

Elfogadta a Központi Választási Iroda Gheorghe Funar beadványát, és úgy döntöttek, a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak jelzik, hogy az EP-választási kampány során az RMDSZ megszegte Románia alkotmányát és törvényeit.

A Központi Választási Iroda egy átirattal fordul a Legfelsőbb Védelmi Tanácshoz, s ennek a testületnek lesz tiszte kivizsgálni, törvénytelenül járt-e el az RMDSZ. Funar számos, választási procedúrát érintő beadványa közül ezt az egyet bírálta el kedvezően a Központi Választási Iroda.

Băsescu: bűnözőket véd a parlament

Újraelemzésre visszaküldte a parlamentnek Traian Băsescu államfő a büntetőjogi és büntetőeljárási törvénykönyvek módosításáról szóló törvényt. Lépését azzal indokolta, hogy ezek jóváhagyása lehetetlenné tenné már folyamatban levő kivizsgálások folytatását, és akár Románia nemzetbiztonságát is veszélyeztetheti. Az elnök szerint a parlament a közérdeket alárendelte a bűnözők érdekeinek, és számos példával igazolta, hogy az új jogszabályok a bűnelkövetőket védelmezik a becsületes állampolgárokkal szemben. Băsescu szerint, ha aláírja a törvényt, megszüntethették volna a Năstase, Patriciu, Tender, Păcurar, Şereş, Nagy vagy Chiuariu ellen indított büntetőeljárásokat.

Az elnök szeszélye

Traian Băsescu államelnök azért utasítja vissza, hogy kihirdesse az egyéni választókerületes szavazás törvényét, amelyért a kormány felelősséget vállalt, mert azt akarja, hogy a saját akarata érvényesüljön ― jelentette ki Tăriceanu kormányfő. ,,Az államelnök által javasolt választási rendszer a választások eredményeinek veszélyes, súlyos eltorzulásához vezet. Ez a próbálkozás a kisebbség többség fölötti diktatúrájához vezet. Ezt pedig nem lehet elfogadni" ― mondta Tăriceanu a közszolgálati rádióban. Rámutatott, az államfőnek az az érzése, hogy egy széles körű akarat képviselője, de valójában nincs joga a többség nevében beszélni. A kormányfő Băsescu szeszélyének nevezte az államelnök által kezdeményezett referendumot.

Van kész törvény

Traian Băsescu államelnök tegnap kijelentette, ha érvényes lesz az egyéni választókerületes szavazás kapcsán meghirdetett referendum, nem kell időt vesztegetni új törvény elkészítésével, mivel ott van a parlamentben az SZDP törvénytervezete, amely az államelnök szerint nagyon jó. ,,Ezen kívül tudom, hogy az egyik párt szintén benyújt november 26-án egy törvénytervezetet a parlamentbe a kétfordulós, egyéni választókerületes szavazás kapcsán. Tehát lesznek törvények" ― mondta Băsescu. Arra a kérdésre, hogy mit tesz a Pro Democraţia Egyesület tervezetével, amelyet a kormány felelősségvállalással fogadott el, az államelnök azt válaszolta: ,,Amit kell. Ami a románok érdekében áll", hozzátéve, nem indul el addig a november 26-ra beütemezett spanyolországi látogatására, amíg ki nem fejti véleményét a tervezet kapcsán. ,,Van három-négy törvényes lehetőség, az egyiket alkalmazni fogom" ― szögezte le Băsescu. Emil Boc, a DP elnöke tegnap bejelentette: a referendum után a pártja benyújt a parlamentbe egy törvénytervezetet az egyéni választókerületes szavazás kapcsán.

Újabb halasztás

Másodszorra halasztotta el az alkotmánybíróság az elnöki különbizottságra vonatkozó döntést. Egy héttel későbbre, november 27-re ígérik a miniszteri felelősségre vonás törvényét módosító kormányrendelet alkotmányosságáról szóló döntést. A kormányrendelet alkotmányosságát a népügyvéd kérdőjelezte meg, s emiatt nem kezdhette meg működését a miniszterek ellen irányuló, bűnvádi eljárásokat engedélyező elnöki bizottság sem. A miniszterek elleni bűnvádi eljárásokat engedélyező bizottság október 4-én függesztette fel tevékenységét. Akkoriban többek között Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter és Paul Păcuraru munkaügyi miniszter esetében kellett volna korrupciós eljárás megkezdését engedélyeznie. A kormány sürgősségi rendelete szerint a vizsgálatokat engedélyező elnöki bizottság kizárólag bírákból, tehát politikailag független tisztségviselőkből állhat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2154
szavazógép
2007-11-21: Belföld - x:

Hírsaláta

KÜLÖN EMLÉKEZTEK. Ady Endre szelleme sem tudta összehozni az erdélyi magyar politikum egymással szemben álló erőinek képviselőit. A költő születése 130. évfordulójának tiszteletére szombaton rendezett hagyományos Ady-zarándoklatot két táborra szakadva tartották az érmindszenti emlékháznál.
2007-11-21: Közélet - Fekete Réka:

A testvértelepülési civil kapcsolatokért

Múltja és jelene alig van a kultúra területén a testvértelepülési civil kapcsolatoknak, de jövőjéért már megtették az első lépést a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kezdeményezésére összegyűlt szervezetek.