Árvízkészültség Orbaiszéken

2012. április 20., péntek, Közélet

Az utóbbi napok szinte folyamatos esőhullása jelentősen megemelte az orbaiszéki folyóvizek szintjét. Az ár néhol mezőket, mezőgazdasági területeket is elöntött. Kisborosnyó és Nagypatak között házak is veszélybe kerültek. Sok helyen a mezőkön a pangó vizek kisebb tavakká alakultak.

 • Árvíz Kisborosnyón                      A szerző felvétele
  Árvíz Kisborosnyón A szerző felvétele

Lőrincz Kálmán, Borosnyó polgármestere elmondta, ismeretei szerint hatvan liternéll is több csapadék esett négyzetméterenként a környéken. A nagypataki vízfolyás a község határában elhagyta a medrét, s a mezőn, szántókon keresztül folyt le. A bajt nem is annyira a nagy vízmennyiség, annál inkább a helyiek által a patakba hordott és gátként összegyűlt szemét, kukoricaszár okozta. Nekifogtak a patakmeder pucolásának, mélyíteni is fogják – közölte az elöljáró.
Kisborosnyó felső végén a Ruzsa és Góga család házát fogta közre a patakmederben nem férő ár. A víz betört a házukba, elvitte a pokrócot, nincs száraz ruhájuk, sem ennivalójuk, sorolja Ruzsa Margit, hozzátéve, tízgyermekes anya, mégis elvették a szociális segélyét, a vöröskereszttől sem kaptak csomagot. Góga Ferenc a feleségét Nagypatakra küldte koldulni: a románok adnak egy-egy szelet kenyeret, más ennivalójuk nincs – mondja. Egyéves gyerekükkel laknak a víz által megtámadott házban.
A hegyoldalból lezúdult víz Zabo­lán a Felszegben rongálta meg a köz­ségi utat, ugyanígy a pávai utcákat is. Az eldugult átereszek miatt a víz a főútra is kiöntött, hordalékot, szemetet hagyva maga után – tudtuk meg Ádám Attila polgármestertől. A 121-es út mellett is sok víz gyűlt össze. Leveze­tése akadozik, mivel az építés még folyik – pontosított az elöljáró.
Rétynél jelentősen megnőtt a Feketeügy szintje. A délutáni órákban két helybeli mérte a víz növekedését, szerintük fél óra alatt közel tíz centi volt a szintemelkedés.
Uzon környékén kaszálók, a tehénlegelő egy része került víz alá – mondta el Ráduly István polgármester, aki tegnap ugyan hivatalos látogatáson tartózkodott Tolna testvértelepülésen, de az itthoni árvízhelyzetről folyamatosan tájékozódott.
Kovács Ödön, a megyei vízügyi hivatal igazgatója tegnap este érdeklődésünkre elmondta: közvetlen árvízveszély nincs, a megye két nagy folyójának vízszintje csökkenőben. Az árhullámok össze­függtek a Tatrang víztározója zsilipjének megnyitásával, onnan másodpercenként negyven köbméter víz jutott az Oltba, visszafogva a megyénkből lefolyó vizet. A talaj is képes még vizet magába szívni, kivéve azokat a helyeket, ahol a talajvíz szintje amúgy is magasan áll – mondta a szakember.
Tegnaptól az Olt mikóújfalusi szakaszán sárga árvízfigyelmeztetés lépett érvénybe, ma este hat óráig tart.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2012-04-20: Közélet - :

Visszaemelik az állami béreket

A 2010-ben 25 százalékkal csökkentett állami bérek az idei év folyamán a két évvel ezelőtti szintre emelkednek – derül ki a kormány által szerdán jóváhagyott konvergenciaprogramból.
2012-04-20: Közélet - :

Tesztoszteron (Bemutató a Tamási Áron Színházban)

Zakariás Zalán rendezésében a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című komédiáját mutatja be ma este hét órától a színház új stúdiótermében.