Az utca hangja

2007. november 23., péntek, Nyílttér

BOCZ KLÁRA, Sepsiszentgyörgy. Döbbenettel hallottam, hogy Tőkés László püspök és Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök egy téliesen hideg napon (november 19-én) azért kényszerült a szabad ég alatt találkozni hívei tömegével, mert a városvezetés megtagadta a megfelelő közintézmények kiadását a magas rangú vendégek meleg helyen való fogadásához.

Ez bizony nem válik dicsőségükre. Ugyanakkor köszönetet mondok Kovács István unitárius lelkésznek azért, hogy lehetővé tette jelenlétüket. Sokunknak volt öröm és megtiszteltetés, hogy láthattuk, és kezet is foghattunk két ilyen jeles vendéggel.

BOLDIZSÁR BÉLA, Bélafalva. Mióta megyei tanácstag vagyok, harcolok azért, hogy Felső-Háromszé­ken visszaállítsák a sofőrvizsgát, ha már Kézdivásárhely is municípium, és ennyi ember él a környéken. Nem értem, mi ez a gáncsos-górcsős, egy helyen való vizsgáztatás! A tavasszal megígérte a prefektus úr is, hogy tesz valamit, és őszig megoldódik az ügy, a szabadságoló személyzet is visszatér. Az ősz elmúlt, itt a tél, és nem olyan rég rákérdeztem a megye első emberénél. Nagyon kedvesen fogadott, elmondta, hogy januártól számítógépen zajlik majd az ismeret-ellenőrzés, és akkor majd tesz róla, hogy Kézdivásárhelyen is lehessen vizsgázni! El is hinném, ha meggyőződésem és az eddigi tapasztalatom nem azt diktálná, hogy nem lesz semmi belőle... Azt is közölte a prefektus úr, hogy a törvény szerint legtöbb két hónapon belül lehet a sikertelen vizsga után újra próbálkozni. Ez is mese, mert olyan esetről is tudok, hogy szinte három hónapot kellett várni a következő lehetőségre! Ennyi idő alatt volt, aki kiment Magyarországra, és ott sikeresen levizsgázott, miután idehaza nyolcszor vágták el! De ebben a megyében az irodát egy volt milicista vezeti, és ez látszik is, a szűk terem minden ablakánál egymást tapodják az emberek! Mint az állatokat, úgy kezelnek, de ezt sem veszik észre feletteseink... A nyitvatartási programok sem találnak sehogy a lakosság szabad idejével. Már ígértem, hogy polgári engedetlenséget kezdeményezek — úgy látszik, azt várják! Addig is újra előterjesztem jogos igényünket a megyei tanácsnál.

Dr. CSATA ZOLTÁN, Sepsiszentgyörgy. Ritkán tapasztalható cinizmussal traktáltak a minap. Történt ugyanis, hogy néhány banánért betértünk az amúgy külsőségekben magára adó Profiba. A polcon, a ládákban első osztályúnak nevezett banán helyett állatkerti takarmánynak sem használható rohadék díszelgett. Valami jobb áru után érdeklődtünk két épp arra járó kiszolgálótól, s az egyik, a hölgy (hölgy?...) cinikusan összeröhögve kollégájával, kioktatott bennünket, hogy az nagyon finom, jól érett banán. Ezek után felháborodva érdeklődtem a panasztevési lehetőségről, mire a cinizmusát feladni nem akaró előbbi hölgy újólag is kioktatott, hogy arról tegyek le, mert a főnök nincs itt, és sem nevét, sem a vele való kapcsolatfelvétel lehetőségét nekem meg nem adja. Mint később kiderült, ő maga volt a pillanatnyi váltás főnöke... Vajon mikor érjük meg, hogy megértsék már valahára: a bolt van a vásárlókért, és nem fordítva, s azt, hogy többet ne keserítsék amúgy sem könnyű életünket a boltokban található rohadékok?

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-11-23: Nyílttér - x:

Magyar egyetem — román óvoda

Talán az RMDSZ vezetősége most sem a szeg fejére ütött, hanem mellé, amikor az EP-választás előestéjén kampányában ismét előhozta az autonómia kérdését.
2007-11-23: Nyílttér - x:

Levél Csángóföldről

A Bákó megyei Csík faluból Lőrinc Celesztin nyílt levelet írt Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke szerdai csíkfalusi látogatásáról, amelyet a civil szervezetek internetes honlapján tett közzé. Levelét az ő sajátos csángómagyar nyelvezete okán (is) eredeti formájában közöljük.