Levél Csángóföldről

2007. november 23., péntek, Nyílttér

A Bákó megyei Csík faluból Lőrinc Celesztin nyílt levelet írt Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke szerdai csíkfalusi látogatásáról, amelyet a civil szervezetek internetes honlapján tett közzé. Levelét az ő sajátos csángómagyar nyelvezete okán (is) eredeti formájában közöljük.

,,Ma dél közben Markó Béla RMDSZ elnöke itt járt Csíkfaluban, mikor meghallotom a hírt akkar nekem egy nagy meglepetés volt. Meg érdeklődtem hogy miljen alkalomval van itt Markó Béla Csíkfaluban. Személyesen beszéltem neha embervál és azt mondták hogy azt kérte Markó Béla hogy vasárnap a helybelijek szavazák meg a RMDSZ képviselőit a Európa Párlámentben. Én azt szeretem lenne hollani, hogy mikor lesz Csíkfaluban egy ingyenes mikrobusz a gyerekeknek, melyikek tanulnak szomszéd falukban, azt is szeretem lenne hollani, hogy mikor lesz a faluban egy beteggondozó, és mikor lesznek a faluban jó utak, hogy én is ki tudjak menni bármikor a tolókocsimval. Kedves olvasók ezek Csíkfalunak a problémái, ezeket kell meg oldani, és azt ajálom azoknak, akik mi nevünkbe beszélnek és hírnevet kaptak utánunk, hogy nem csak a magyar oktatásval oldjuk meg a csángóknak a helyzetiket, hanem azakval is, amit én leírtom. Jól laktam a fórumokval, ahól mindig a csángókról beszélnek de én itt a falumban semmi konkrét dolgat nem látok."

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-11-23: Nyílttér - x:

Az utca hangja

BOCZ KLÁRA, Sepsiszentgyörgy. Döbbenettel hallottam, hogy Tőkés László püspök és Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök egy téliesen hideg napon (november 19-én) azért kényszerült a szabad ég alatt találkozni hívei tömegével, mert a városvezetés megtagadta a megfelelő közintézmények kiadását a magas rangú vendégek meleg helyen való fogadásához.
2007-11-23: Nyílttér - Sylvester Lajos:

Gebék éjszakai váltásban

Nem holmi paripák, nem, hanem gyapjas gebék caplattak végig — túlozva — az autó­pályaszerűen kiszélesített Csíki utcán.