Nem mondhat le jussáról a bodosi erdő-közbirtokosság

2007. június 14., csütörtök, Faluvilág
Nem azért nevezik Hatodnak a Baróti-hegységen áthajló hágó környékét, mert hat kanyart, szerpentint ír le a rajta áthaladó műút...

...hanem azért, mert a XIX. század végén hosszan tartó per útján döntött úgy a justitia, hogy hat egyforma részre osztják fel az akkor még Gohán havasának nevezett területet, hogy jusson a legelő-erdő fölött pörlekedő minden faluközösségnek ― Barót, Bodos, Bacon, Málnás, Zalán, Oltszem ― az egészből egy hatod. A hatodi per okiratai megmaradtak, a tanúvallomások értékes kútfői lehetnek a vidéket tanulmányozó kutatónak, nyelvésznek, helynévgyűjtőnek.

Nemcsak az erdőkből és a legelőkből kérték és kapták vissza jussukat a megjelölt közbirtokosságok, hanem szintén egyhatod részben tulajdonosai annak az 57 árnyi területnek, melyen a Nagy-Murgó alatti kis oázis, Uzonkafürdő fekszik. Az idők folyamán a tulajdonjogban változások is történtek, de a fürdőterületre jogot tartó birtokosságok nem mondanak le arról, hogy a közeljövőben közösen értékesítsék a terület természetes gyógytényezőit.

A szóban forgó belterületek visszajuttatásának egyelőre egyetlen akadálya az a per, ami a fürdő egykori bérlője és önkormányzatunk között jelenleg is folyamatban van — tájékoztatott Bardocz Csaba, Nagybacon község polgármestere.

Ebben a kérdésben kerestük meg Farkas Csillát, a fürdőtelepben részes bodosi erdő-közbirtokosság elnökét.

— Mi vagyunk Erdővidék egyik legkisebb közbirtokossága ― mondta. ― Érthető, hogy semmilyen jussunkról nem mondhatunk le, így arról az egyhatod részről sem, ami Uzonkában minket illet. Ezt a jussunkat már a 10-es törvénnyel kértük. Annak éppen hét esztendeje. A baconi földosztó bizottság azóta már nyugodtan visszajuttathatta volna! A Hatodban visszakaptunk 168 hektár erdőt, 68 hektár legelőt. Utóbbi területén áll az Uzonka-letérői erdészház, ami a törvények értelmében minket illet, azt is visszakértük a 247-es törvénnyel. Efölött jelenleg az olaszteleki erdészet rendelkezik, három évig még használhatják, de azt ígérték, hogy visszaadják.

A bodosi közbirtokosság 172 örökös tagjának szilárd elhatározása, hogy az egykori 105 közbirtokossági tag által megvásárolt kincset megtartják. Bodos falu mellett még 129 hektár erdővel, 29 hektár erdős legelővel és 97 hektár tiszta legelővel rendelkeznek. Már 2003-ban üzemtervet készítettek, s jelenleg a tagok már szállítják haza a téli tüzelőt: 1,4 méter fát egy hektár erdőjog után, mert Bodosban egy hektár egy joggal egyenlő. Az elnök hangsúlyozta, hogy vannak olyan közbirtokosságok, ahol négy hektár jelent egy jogot, nyilván, ott a famennyiség is több, de ennek nem kell megtévesztenie a bodosi tagokat. A fa kivágási költségeibe minden tagnak 150 000 régi lejt kellett pótolnia. 370 000 régi lej osztalék is üti a tagság markát egy hektár erdő után, 180 000 régi lej ugyanannyi legelő után annak, akinek nincs legelőt használó állatállománya. Az összesen 800 köbméter tűzifakvótájukból valamennyit eladásra is szánnak majd, hogy pénzügyi kötelezettségeiket törleszthessék.

A bodosiak nagyobb erdővagyonnal rendelkező közösségek számára is példával szolgálnak arra vonatkozóan, hogy az ilyen közösségi vagyonokat áldozatok árán is meg kell őrizni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2007-06-14: Család - x:

Kövéren is szép az élet

Kövéren is lehet boldognak lenni, örülni és szeretni, mégpedig nagyon.
2007-06-14: Faluvilág - Mózes László:

Csigavár alatt (Jegyzet)

A Bikfalva legöregebb lakójának járó köszöntés kései pillanatban érkezett. Amikor ugyanis vasárnap, az istentisztelet után felkeresték a kilencvennyolcadik évében járó Dónáth Márika nénit, ő éppen nagybetegen feküdt, családtagjai pedig az udvaron halkan beszélgettek az elmúlásról.