Tiszta választásokért

2012. május 15., kedd, Közélet

A megvesztegetés és a törvénytelen szavazás ellen próbál fellépni a közigazgatási és belügyminisztérium. Ez irányú kampányát a választási korteskedés nyitánya előtti napon kezdte Bukarestben.

Elsőként a polgárokat tájékoztatják, ezt a megyében tegnap indították a rendőrség, csendőrség és katasztrófavédelmi felügyelőség vezetőinek jelenlétében. Az elkerülendő bűncselekményekre tévében és rádióban is felhívják a figyelmet, votlegal.mai.gov.ro címen honlapot működtetnek, plakátokon és szórólapokon népszerűsítik az információkat.
Háromszéken 900 plakátot helyeznek el, és 4000 szórólapot osztanak szét. Ezek képi üzenete is világos: a csúszópénzt nyújtó kéz és a bélyegzőt tartó kéz összebilincselve, azaz "megkötik" mind a megvesztegetőt, mind az elfogadót. A belügyi kampány célja tudatosítani a lakosságban a választási csalás kockázatait.
Bűn­cse­lekménynek számít pénz, anyagi javak átadása, ígérete, elfogadása, vagy más előnyhöz való juttatás, esetleg ígéret azért, hogy valakire vagy valamely listára szavazzanak, esetleg ne voksoljanak. A büntetés hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztés. Ugyanakkor a június 10-i választáskor a többszöri szavazás is törvénytelen, azt is büntetik. Amennyi­ben valaki törvénytelenséget észlel, kérik, jelezze telefonon az 112-es ingyenes sürgősségi hívószámon.
Háromszéken megalakult a választások tisztaságát biztosítani hivatott központ, melynek vezetője dr. Ioan Aron megyei rendőrfőkapitány, aki elmondta: a tájékoztatáson túl feladatuk az esetleges bűncselekmények megelőzése, a törvénytelenségek megállapítása és felderítése. A belügyi alakulatok biztosítják a megyei választási iroda és a 205 szavazókörzet felügyeletét. A csendőrség 34, a katasztrófavédelmi felügyelőség 24, az útlevélosztály és a vezetői jogosítványokat kibocsátó iroda egy-egy szavazókörzetet biztosít, a többit a rendőrség. Az önkormányzatoknak alárendelt helyi rendőrségeknek nem osztottak ilyen feladatot, rájuk a választási pannók felügyeletét bízták.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1701
szavazógép
2012-05-15: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Letette a miniszteri esküt
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere letette miniszteri esküjét tegnap az Országgyűlésben. Balog a tárcavezetői posztról lemondott Réthelyi Miklóst váltotta az erőforrás-minisztérium élén.
2012-05-15: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kényszerű táblacsere

Mások után a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal is táblacserére kényszerült székhelye homlokzatán, miután erre vonatkozó átiratot kapott a prefektúrától. A sorozatban jelentgető Dan Tănasă április végén e-mailben jelezte kifogásait a prefektúrán, május első napjaiban az érvényben lévő jogszabályokra hivatkozva György Ervin akkor még tisztségben lévő kormánymegbízott kérte a feliratok cseréjét az intézmény vezetőségétől.