Életműdíjat kap Törőcsik Mari Kolozsváron

2012. május 16., szerda, Magazin

Az idei Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) Törőcsik Mari színművész kap életműdíjat – jelentették be hétfőn Kolozsváron a szervezők. Hasonló kitüntetésben részesül Claude Lelouch francia filmrendező és Geraldine Chaplin színésznő is.

Tudor Giurgiu, a tizenegyedik kolozsvári fesztivál elnöke hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: a magyar színész tiszteletére levetítik a Makk Károly által rendezett Szerelem című filmet. Az alkotás 1971-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, Törőcsik Mari pedig különdíjat kapott alakításáért. Az előző évek hagyományaihoz hűen egy román színészt is életműdíjban részesítenek, az idén Ion Caramitru színészre, a Román Színházi Szövetség elnökére esett a szervezők választása.
A június 1. és 10. között zajló fesztivál közönsége megtekintheti a 74 éves Claude Lelouch Egy férfi és egy nő című filmjét, amely 1966-ban meghozta a rendezőnek a világsikert. Lelouch-nak ez az alkotása Arany­pálma-díjat kapott Cannes-ban, és két Oscar-díjat is elnyert. Geraldine Chaplin, a világhírű Charlie Chaplin lánya is életműdíjat kap. A 67 éves színésznő csaknem fél évszázados pályafutása alatt számos kiváló alakítást nyújtott a mozivásznon, korának legnevesebb rendezőivel és színészeivel forgatott együtt.
Az életműdíjakat a június 9-i gálarendezvényen adják át a szervezők. Előző években a nemzetközi filmes szakma olyan kiváló személyiségei vehették át Kolozsváron ezt a kitüntetést, mint Michael York, Wim Wenders, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Franco Nero és Vanessa Redgrave.
A szervezők bejelentették, hogy az idei TIFF-en is megrendezik a Ma­gyar Film Napját, amelynek műsorán Fliegauf Bence Csak a szél, Elek Judit Visszatérés című filmje, valamint a Magyarország 2011 című szkeccsfilm szerepel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1290
szavazógép
2012-05-16: Magazin - :

Nagy Ferenc Sándor (Mementó)

Egyike volt Sepsiszentgyörgy régi fényképészeinek, aláírását érettségi tablóképeken és konfirmációi emlékképeken egyaránt megtaláljuk. 95 évvel ezelőtt, 1917-ben született a mai Brassó megyei Sárkányon.
2012-05-16: Magazin - :

Caballé a Sagrada Famíliában

Ötezer ember előtt fog énekelni pénteken Monserrat Caballé világhírű szoprán a barcelonai Sagrada Fa­mília-templomban. A katalán városban csütörtökön és pénteken tartják a Pogányok udvara elnevezésű eszmecserét, amelyen harmincöt értelmiségi vitatja meg a katolikus egyház szervezésében a művészet, a szépség és a transzcendencia kérdéseit. A világhírű operaénekes a tanácskozás záróeseményeként lép fel a Szent Család-templomban.